İmamoğlu’nun seçimde verdikleri desteğin bedelini isteyecekleri için İP ve HDP yüzünden zorlanacağını, fakat 25 yılda yapılan büyük hizmetlerin getirdiği rahatlık sayesinde bir süre daha durumu idare edebileceğini düşünüyordum. Yanılmışım.

Devasa hizmetleri devam ettirmek şöyle dursun, başlanan işlerin üzerine toprak döküldüğünü görmek İstanbul halkını derinden sarsıyor. İnşasına 2017’de başlanan ve yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda olması planlanan Sancaktepe-Yenidoğan metro hattının durdurulması yetmezmiş gibi, inşaat şaftı hafriyat dökülerek kapatıldı. Belki bundan daha acı olan şey ise, İBB Sözcüsü Murat Ongun’un hala “İBB’nin internet sitesinde devam eden projeler” olarak duyurduğu inşaat şaftı için “çukur” tanımlamasında bulunması.

İBB’ye göre bu proje hükümetin yatırım programına almaması sebebiyle durdurulmuş. Oysaki, “İBB sarayında oturan şahıs” metro inşaatları için yurtdışından 580 milyon dolar borç alıp, bunu da tantanalı bir törenle ilan ederken okuduğu proje listesinde Sancaktepe Metrosu ismi de yer alıyordu. Şimdi bu parayı nerede kullanacaklar? Belki Haliç’te bir defaya mahsus kullanılan yüzen tenis kortu yaparlar yeniden. Neden olmasın?

İstanbul’da metro ilk defa 1987 yılında inşa edilmeye başlandı; Turgut Özal dönemi ANAP’ının İstanbul Belediyesi’ni yönettiğinde. Sonrasında SHP’li Sözen bu yatırımı bir parça daha devam ettirse de 1994’e kadar sadece Aksaray-Bakırköy arası yapılabilmişti. Bugün 133 kilometre uzunluğundaki metronun neredeyse tamamı Cumhurbaşkanımızın belediye başkanı olduğu dönem ve sonrasındaki AK Parti yönetimleri esnasında yapıldı.

İstanbul’daki CHP’li yönetim 3. yılına girerken önceki dönemlerde İBB Meclisi’nde karşı çıktıkları, fakat bugün dünyada en çok metro yapılan şehir diyerek övündükleri mevcut projelerde ilerleme sadece yüzde 7 seviyesinde. Evet gerçekten İstanbul’da hummalı bir metro çalışması var. Fakat İBB değil, Ulaştırma Bakanlığı eliyle..

Öyle görünüyor ki, İBB AK Parti’ye oy veren ilçeleri bu şekilde cezalandırıyor. Sancaktepe’nin başında İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olan Şeyma Döğücü bulunuyor. Kamuoyu Şeyma Hanımı sadece yaptığı hizmetlerle değil, 28 Şubat döneminin karanlık yargı düzenine karşı verdiği amansız hukuk mücadelesiyle de tanıyor. Döğücü o dönemde, eğitim hakları gasp edilen yüzlerce öğrencinin gönüllü avukatlığını yapmıştı.

CHP’nin Sancaktepe’deki adayı Özgen Nama, seçimlerde Döğücü karşısında mağlup olsa da İmamoğlu tarafından unutulmamış, Halk Ekmek’in başına getirilerek taltif edilmişti. Hani üretimi azaltıp, ekmeği büfelere geç göndererek uzun kuyrukların oluşması gibi büyük bir başarıya imza atan şahıs. Şimdi ekmek üretmek yerine sosyal medyada inşaatların ve metro duraklarının üzerine toprak dökülmesini savunmakla meşgul. Fakat rakibi Döğücü, Sancaktepe’nin ekmek sorununu da çözmüş görünüyor. Çünkü ilçede ekmek fiyatı belediyenin çalışması sonucu 1,25 TL’ye düşmüş durumda. Belli ki Özgen Nama’nın, Döğücü’den öğreneceği çok şey var.

İstanbul bu çukurlaşan anlayış içinde iflas ediyor. Bunu biz değil, Hükümet aleyhinde yayınladığı raporlar sebebiyle CHP’nin oldukça sevdiği Kredi Derecelendirme Kurumu New York merkezli Fitch Ratings söylüyor. Fitch’e göre işbaşına geldiklerinden bu yana sürekli yurtdışından borç alan CHP’li İstanbul, İzmir ve Antalya belediyeleri iflasın eşiğinde. Oysa İBB yönetimi borcunu kapatacağına, metro inşaatlarını kapatıyor.