Irak’ta Parlamento Başkanı’nın seçilmesinin ardından yeni hükümetin kurulması için pazarlıklar devam ederken İran dini lideri Ali Hamaney de sürece müdahale için İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’yi Irak’a gönderdi.

Tahran’ın amacı geçen yıl Ekim ayında yapılan seçimlerde hezimet yaşayan İran destekli Şii grupların denklem dışı kalmalarını önlemek.

Bu amaca ulaşmak için de elindeki tüm kozları kullanıyor.

Kasım Süleymani’nin halefinin yanında Hizbullah’ın Irak Şiileri dosyası sorumlusu Muhammed Kevserani’nin de Irak’ta olduğu ve Tahran’ın arzu ettiği şekilde bir hükümetin teşkili için çaba sarf ettiği ortaya çıktı.

Irak Parlamentosu’nda 73 sandalyeye sahip olan Sadr Grubu’nun lideri Mukteda Es-Sadr, Kürtlerin ve Sünnilerin desteğiyle “çoğunluk hükümeti” kurmakta ısrarlı.

İran ise kendisine yakın Şii grupların oluşturduğu çatı kuruluşu “Koordinasyon Çerçevesi” ile Sadr Grubu’nun “Şii çoğunluk hükümeti” kurmasını, seçimlerde kaybeden Şii grupların ne pahasına olursa olsun hükümette yer almasını istiyor.

Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, önceki gün Erbil’de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani’yle görüştü.

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, görüşmenin içeriğini “Kaani Barzani’den Şiiler arasındaki iç sorunların çözümünde rol oynamasını istedi” şeklinde açıklasa da İranlı generalin KDP liderini tehdit ettiği söyleniyor.

El-Arabiya El-Hades kanalı, Kaani’nin Hamaney’den Barzani’ye mesaj götürdüğünü ve İran dini liderinin mesajında KDP’nin Koordinasyon Çerçevesi olmadan Sadr Grubu’yla koalisyona girmesinin “İran’ın milli güvenliği için tehdit teşkil ettiği” uyarısında bulunduğunu öne sürdü.

Görüşmede ayrıca Kaani’nin cumhurbaşkanı seçiminde Talabani grubunun dışlanmamasını istediği ve Barzani’nin ise cumhurbaşkanı adayı olarak Hoşyar Zebari isminde ısrar ettiklerini söylediği belirtiliyor.

Aslında KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed’in açıklaması da Barzani’nin Tahran tarafından tehdit edildiğine dair yeterince ipucu veriyor.

O açıklamayı “Koordinasyon Çerçevesi’ni dışarıda tutarak Sadr Grubu’yla hükümet kurmaya kalkışmayın ki Mukteda Es-Sadr hükümet kurabilmek için bizim desteklediğimiz Şii gruplarla anlaşmaya mecbur kalsın” şeklinde de okumak mümkün.