Bu haftanın önemli finans gelişmelerinden olan merkez bankalarının faiz kararları haftanın son üç iş gününde belli olacak.

Bugün Fed, yarın TCMB ve BoE’ın ardından haftanın son iş günü olan cuma günü de BoJ bundan sonra uygulanacak faiz oranları hakkında kararlarını açıklayarak para politikalarının gidişleriyle ilgili piyasalara çok ciddi ipuçları vereceklerdir.

Farklı kıtalarda olmalarına rağmen bahsettiğimiz dört merkez bankasının da vereceği faiz kararı piyasalar tarafından merakla beklenmektedir.

Merakla beklenmenin yanında piyasalar TCMB’nin faizi sabit tutacağı diğer üç merkez bankasının ise faizleri artıracağını satın almış durumdadır.

Burada özellikle yaklaşık 3.5 yıldır herhangi bir faiz artırımı yapmayan Fed’in artıracağı faiz oranının 25 baz puanla sınırlı kalacağı beklentisi hakimdir. Bu artırım piyasalar tarafından fiyatlanmış olup 2022 içerinde Fed’in daha birkaç kez faiz artırımı yapacağı beklentisi de oldukça yüksektir.

Tabi süregelen Ukrayna- Rusya savaşı gölgesinde ve savaşın tüm olumsuz ekonomik etkilerine karşın böyle bir ortamda faizin artırılacak olması da piyasalar tarafından ayrıca büyük bir önem taşımaktadır.

Merkez bankalarının faiz toplantılarının tarihine göre gidersek yarın İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) da Fed ile aynı doğrultuda karar vererek 25 baz puan faiz artırımı yapacağı yönünde piyasalarda geniş bir görüş hakimdir.

Bu anlamda benim beklentim de BoE faiz kararında 25 baz puanlık yükselişe gidecektir. Bankanın kararının diğer Avrupa ülkelerinde de etkili olarak faiz artırımlarının diğer ülkeler tarafından da yapılacağını düşünüyorum.

BoE faiz artırımının yanında para politikasının genel gidişatının değiştirilmesiyle ilgili bir yaklaşımda bulunmayacağını da ayrıca belirtmek isterim.

Aynı gün PPK toplantısını yapacak olan TCMB’nin ise faizi sabit tutacağını düşündüğümü ayrıca ifade etmek isterim. Bunu hem ekonomi yönetiminin daha önce verdiği beyanatlardan hem de reel faiz oranlarıyla politika faiz oranları arasındaki uyumsuzluğu biraz daha artıracak nitelikte olmasından dolayı tahmin edebiliyoruz.

Piyasalarda KKM’nin ilk vadelerinin 20 Mart itibariyle dolacak olmasından dolayı kurları düşük tutabilmek için faizin yükseltileceği düşüncesinde olanlar olsa bile bu ayın PPK toplantısında da ocak ve şubat aylarında olduğu gibi faizin sabit tutulacağının altını çizmek istiyorum.

Cuma günü faiz kararını açıklayacak olan Japonya Merkez Bankası’ndan (BoJ) piyasaların beklediği ise aynı TCMB’nin de olduğu gibi politika faizinin banka tarafından Japonya’da sabit tutulacağı yönündedir.

Her geçen gün dünya üzerinde jeopolitik anlamdaki risklerin arttığı bunun yanında özellikle emtia fiyatlamalarında yukarı yönlü bir seyrin içerisine girdiğimiz son dönemde tüm bu etkilerle tüm coğrafyalarda ciddi anlamda artan bir enflasyon gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Görebildiğimiz ve bilebildiğimiz kadarıyla enflasyon daha da üst seviyelere doğru gözünü dikmiş durumdadır.

Bunu bilerek alınacak faiz kararlarının ülke ekonomilerine daha iyi geleceği gerçeğiyle hareket edilirse enflasyonun olumsuz etkisi de bir nebze olsa azaltılmış olabilir.