Bugün Ramazanı Şerifin 3. Günü… İlk günden beri sükûnet kaplamış ortalığı, trafik dahi rahatlamış gibi. İnsan böylesi zamanlarda biraz daha sakin olmaya çaba gösteriyor. Birçok aktivite daha sonra yapılmak üzere erteleniyor. Manevi duygularla daha çok ibadet, taât akla geliyor. İnsan Allaha daha çok yaklaştığını hissediyor.

Hayat yavaşlamış gibi. Tat veren tek şey İbadeti arttırma şevki. Her adımında insan güzelliklere yürüdüğünü hissediyor. Zaman insandan yana kullanıyor tüm hasletlerini… Namaz daha huşulu geliyor insana, oruç daha dinlendirici, açlık bile daha güzel bir lezzet bırakıyor damaklarda. İnsan kendini hesaba çekiyor, okuduğu her Kuran ayetinde.

Mahlûkat insana sesleniyor. Bahar muştusu doluyor her yüreğe, insan insanlığını hatırlıyor. Tatlı bir telaşlar manzumesinin ortasında. Fırınlardan yayılan mis gibi pide kokuları unutulmuş lezzetlerin kendini yeniden hatırlatması gibi ben buradayım diyor adeta.

Muştusuyla keyifvar olduğumuz Ayasofya’dan ezan ve tesbihat sesleri yayıldıkça oh ne güzel bir hayat diyor insan. Diyarbekir Ulu Camii müezzinlerinin sesleri eşliğinde “elfu elfi salatin ve elfu elfi salatin aleyke ya Resulallah” diyor adeta kainat. Diyor da sesini bir kere daha arşı alaya yükseltiyor işte. Her nefes bir güzellik oluyor. Her güzellik kainatı yeniden dolduruyor. İnsan, insan olduğunu yeniden hatırlıyor.

Zekat, sadaka, fitrelerle dost kapısı yeniden aralanıyor. Bir yıldır belki açılmamış kapılar yeniden pasını arındırıyor. Her sofrada kardeşinden bir payla hayat buluyor en ücra köşeler. Bereket yağıyor. Allah bereketin yüzü suyu hürmetine insanlığa umutlar nakşediyor. Umudun adı Ramazan, Ramazanın adı bereket oluyor.

Bir telefonun ucunda dahi olsa Ramazanı Şerifiniz mübarek olsun nidaları seslendiriliyor, ne mutlu. Unutulmamanın adı umut oluyor. Bir kere daha “huhu’lara karışıyor, âminler” yürekler ısınıyor işte. İnsan, insan nedir bilir misin? Nidasının karşılığı olarak “insan, insana yetendir” diyebilmektir, Ramazan…

Dünyada sükûnetin hâkim olması için var gücüyle dua etmenin, “duanızda olmasa ne ehemmiyetiniz var” diyen Rabbe, buradayım duam var, duyan var diyebilmenin adıdır Ramazan işte. İnsanın Allaha yaklaştığı ölçüde yüceldiği zaman diliminin en güzel görüntüsüdür, Ramazan işte…

Ya Rabbi bu Ramazan hürmetine, yeryüzüne sekinet ver.

Ya Rabbi bu Ramazan hürmetine üstümüzdeki darlıkları ferahlat.

Ya Rabbi vermeyi dilemeseydin, istemeyi öğretmezdin.

Senden diliyoruz ki sen vermeyi sevensin.

Ver Ya Rabbi, bu aciz kullarına ver ki bir daha senden uzaklaşmasınlar.

Ver ki, ferahlık yeryüzüne yayılsın…

İstemek, istemek, istemek…

İnsanın görevi vermek senin vaadin ya Rabbi…

Amin diyelim tüm dualara, ki buluşalım güzel dualarda…

Ramazanı Şerifiniz mübarek olsun.