Bu Makaleyi Dinle!
Genç işsiz sayımız her geçen gün artıyor. Son açıklanan verilere göre yüzde 27 oranlarında ve geçen yıla baktığımızda yüzde 7 daha yükselmiş durumda.
Kanımca bu oran normalin çok altında yani çevremize, dostlarımıza, akrabalarımıza, sosyal ortamlarımıza, hemşehrilerimize ve komşularımıza baktığımızda gençlerin ciddi bir oranda işsiz olduğuna şahit oluyoruz.
Geçtiğimiz günlerde şahit olduğum bir örnek ise bir gencin iş bulamaması sonucunda girdiği bunalımı gözler önüne serdiğinden belleğimde çok büyük bir yer edindi.
Devalı alışveriş yaptığım bir esnafa gelen genç bir delikanlının içeri girdiğinde dükkanın tüm kokusu değişmişti. Genç adam oldukça güzel giyimliydi ama aldığı alkol veya bir başka uyuşturucu sebebiyle ayakta duramıyordu. Ağzından çıkan kelimeler o kadar çatallaşmıştı ki anlamak mümkün değildi. İşyeri sahibinin yaklaşımından genci daha önceden tanıdığı belli oluyordu. Mimiklerimle gencin istediğini vermesini alışveriş sıramı ona gönüllü verdiğimi dükkan sahibine hissettirdim.
Alacaklarını aldıktan sonra yalpalayarak dükkândan çıktı ve aynı sokakta olan evinin yolunu tuttu. Ardından esnaf arkadaş gencin çok iyi üniversite eğitim aldığını ardından yabancı dil eğitimi için de yurtdışına gittiğini ama Türkiye ye döndükten sonra yaklaşık bir yıldır iş bulamadığını bir çırpıda bana anlattı.
Ben de gerçekten mi iş bulamıyor yoksa iş mi beğenmiyor diye sorduğumda her ikisi de var cevabını aldım. Evet bence de gençlerin işsiz olmasında her iki faktörde etkili ama gençlerin iş beğenmeme nedeniyle işsiz kalma olgusunun bir tık daha önde olduğunu tecrübe ve gözlemlerimden çıkarabiliyorum.
Özellikle son yıllarda sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisi ile daha farklı ve maddiyatın ön planda olduğu hayat tarzı popüler olmaya başladı.
Bunun yanında TV kanallarında yayınlanan dizilerde ise belki ülkemizde sadece binlerle ifade edilebilecek sayıda insanın yaşayabileceği zenginliğin, lüksün, gayri meşru para ve servet kazanmanın neticesinde elde edilebilecek bir hayat tarzı ön plana çıkmaya başladı. Gençler ise bu hayat tarzını benimsediler.
Hal böyle olunca da gençler arasında her iş beğenilmez düşüncesi bir adım daha öne çıktı. Üretimde çalışması gereken gençler üretim ortamından uzaklaşmaya doğru yol alır oldular.
Bir de bunun üzerine bir üniversite diploması konduğunda iş seçme ve beğenme oranında ki yükseliş üst seviyelere doğru tırmanış gösterdi.
Mekanik ve tekniğin önemli olduğu iş dallarından sosyal uğraşıların daha popüler olduğu meslek gruplarına doğru bir yöneliş gençler arasında favori olmuştur.
Bir taraftan maddi ve manevi anlamda türlü zorluklara göğüs gererek çocuklarına eğitim aldıran ebeveynlerin gençlerden beklentisi, diğer tarafta ise her işi beğenmeyen gençler.
Bir yanda çalışacak genç arayan fabrikalar diğer yanda o iş bana uymaz, bu iş bana göre değil diyen bir gençlik.
Ortaya çıkan durum böyle olunca pek tabii ki iş insanları kendi vatanından olmayan yabancıları çalıştırmak zorunda kalır ve genç işsizlik oranları böyle olur.
Gençler kendilerine bu anlamda hızlı bir şekilde çeki düzen verirlerse hem kendileri, hem ebeveynleri hem de ekonomi kazançlı çıkacaktır.
Kesinlikle öyle, Daha öncesinde çalıştığım yerde temizlik personeliyken, müdür asistanı oldum.
ABDde universite ogrencisi boyle hem calisir hem okur. İşe girmede de huzur evinde filan gönüllü olarak çalışmış olması önemli bir fark yaratır.
toplum kolaydan maaş peşinde..hiç bir tecrübesi olmayan sayısız insan kolay iş masa başı iş çok maaş peşinde.
Türk genci çalışır yeterki iş olsun da..
Fatih Projesi ne oldu?
ABD’ye ambargo koyuyorduk ne oldu?
IMF’ye borç veriyorduk, ne oldu?
2.500.000 kişiye iş ne oldu?
2023, 2071 hedefleri ne oldu?
Günlük en az 12 saat çalışmayı, sigortasız çalışmayı ve asgari ücretinde altında maaş almayı kabul edersen iş çok doğru
Mühendis olan garsonluk,
Mimar olan Callsenter vb..
Bunlardan bazıları iş beğenmeyebilir.
neredeyse herkes üniversite mezunu. Siz insanlara ideal olarak “üniversite”yi koyar ama realitede 2000₺ maaş verirseniz tabi ki iş beğenilmez. Ülke, bir dönemin SSCB’si oluyor..
Ben de bir gencim ve ben de iş seçiyordum.Ama hata yaptığımı çok geç anladım.Yüreğinize sağlık hocam…
Gençlere verilen kıymet şu kadar;
1.000.000 öğrenciye 50 ₺ kredi zammı ne yapar?
50.000.000 ₺
4 mercedese ne verdik?
80.000.000 ₺
Bu ülkenin birinci gündemi genç işsizler olması gerekiyor. Yüzde 28 genç işsizlik var .
SON DÖNEMDE BİR SOLUKTA OKUDUĞUM HATTA BİRKAÇ DEFA OKUDUĞUM NADİR KÖŞE YAZILARINDAN.KONU ÖRNEKLEME ÜZERİNDEN BU KADAR GÜZEL ANLATILABİLİRDİ.İŞ BİLENİN KILIÇ KUŞANANIN.
İlkokul mezunlari; işkur aracılığıyla bütün resmi kurumlarda
Lise mezunları; belediye ve kurumsal şirketlerde
Üniversite mezunları ise kalfa market fastfood kasiyeri sorunumuz eğitim sisteminde değil. Alınan eğitimin dönüşlerinde,sonuç hep tersten oluyor yazık..
Para düşünerek meslek seçilmez, seçilirse başarılı olunmaz
Fatih’te 4 genç ekonomik sıkıntı nedeniyle intihar ediyor. Bedaş, daha cenazeler evden çıkmadan borçtan dolayı elektirklerini kesiyor.
Bu ayıp hepimize yeter ! Ne iş seçmesi ?!
Doğru diyorsunuz Mustafa bey gençler iş seçiyor. Siz seçmiyor musunuz? Düşünün o kadar bilgi birikimine akademik kariyere rağmen size garsonluk teklif etseler tepkiniz ne olurdu? Ve garsonluğu kabul etmediniz diye birileri köşe yazılarında “iş beğenmiyor” deseydi ne hissederdiniz?
Gençlerimizin yurt dışı seceneğini kullanma sebebi işsizliktir
Bu yazınızda işsizlik oranının gerçeği yansıtmadığı konusunda güzel bir tespitte bulunmuşsunuz. Diğer tespitlerinize katılmıyorum. Ülkede iş beğenmemek az, iş bulamamak çok daha fazla. İş beğenmeyenler üç beş kişi iken, üniversite mezunu olup ta işi öğretin 3 ay maaş almadan çalışayım diyen gençler binlerce. Bunun sorumlusu da yine sistem. Üniversiteler iki kelime ing konuşamayan akademisyenlerle dolu. Eğer bu ilkokul düzeyindeki üniversiteler olmasaydı gençler okumayıp meslek öğrenecekti..
Sadece yurt dışı göç yaşanmıyor milliyetçi gençlerimiz de var. Yurtdışı imkanı olmayanlar 2-3 senedir Türkiye içinde göç ediyor. Geçen sene 200 bine yakın kişi İstanbul’da neyi varsa satılığa çıkartıp İzmir’e göçtü. Ege bölgesine akın akın geliyorlar. Bodrum, Çeşme, Dikili, Urla bu gençlerle doldu.
Gençler bu çağda daha çok internet ten iş arıyor . Aldıkları cevaplar :
Kariyernet: Biz sizi uygun görürsek ararız
Elemanonline: Bizim iş belli olsun da sizi o zaman ararız
Linkedin: Degerli bağlantılarım bağlantımı arayın
Indeed: Mühendis arayan 100lerce firma sizi arayacak
Bu arama motorlarının işe yerleştirme grafiklerine bakarsanız somut bir veri elde edilebilir diye düşünüyorum
Mühendis mezunlarda da ciddi artış var, bilgisayar mühendisi olupta fellik fellik iş arayan niçokngrnç insan biliyorum, bizde ki mühendislik eğitimiyle iş görüşmesine gittiğinde güle güle diyorlar, çekirdekten kendini yetiştirip üni okumayan bu sektörde daha kolay iş buluyor.
Mustafa hocam siz öğretim görevlisisiniz .Sizin elinizde hocam bize iş bulur musunuz diyen kaç gencin cv si var lütfen yazınız .
Bu yazdıklarınızın sorumlusu biz gençler değiliz hocam.
Gençlerimiz Mezun olup işsiz kalmak yada derslerden kalıp bir sene daha uzatmak arasında gidip geliyor!!!
Genç dinamik öğretmenler işsiz atama bekliyorlar bunu da yazınız.
Liseler için oluşturulan yeni eğitim modelini eğitimcilerle konuşun matematik seçmeli .. uygulama nasıl olacak ? öğretmenler işsiz mi kalacak ?
Gençler lokmacı oldu o furya da uzun sürmedi şimdi tekrar çiğ köfteciliğd dönerler mi dersiniz ? Aralarında mühendisler var.
Televizyonda ki dizilerde sunulan hayali iş dünyaları gençlerimizi olumsuz etkilemekte, gerçek iş hayatını bu dizilerin anlattığı gibi görmektedirler. Toplumun dinamiklerini hedef alan bu yapımlar kontrol altına alınmalıdır. Mustafa hocamın eline sağlık. Konuyu güzel bir örnekle anlatmış.
Hocam çok doğru bir tespitte bulunmuşunuz.Bir tarafta şaşılı hayatların gösterildiği gerçeği yansıtmayan diziler diğer tarafta planlanmamış sadece kulaktan duyma yada zorla kazanılan üniversiteler ve eğitim
Hocam çok doğru bir tespitte bulunmuşunuz.Bir tarafta şaşılı hayatların gösterildiği gerçeği yansıtmayan diziler diğer tarafta planlanmamış sadece kulaktan duyma yada zorla kazanılan üniversiteler ve eğitim kararları. Sonuç hayal kırıklığı işsizlik. Kaleminize sağlık hocam.
Mustafa hocam tebrikler başarılar dilerim
Bu ülkenin 1.meselesi işsizliktir.
Türk dizileri neden yalnızca 30 yaşında holding sahibi erkekler üzerinden dönüyor? Neden işsiz gençler figüran da olsa işlenmiyor?
Var olanı işsizlik oranını yani 13-14’ü bile sabit tutmak için yüzde 5 büyümemiz gerekiyorsa ve bu yakın gelecekte zorsa bizim işsiz sayımız çığ gibi büyüyecek. Oysa biz genç nüfusumuz ile övünüyorduk.
İşsiz çocuğunun cebine harçlık koyamayan anne babaların halini düşününce iş beğenmemenin ne anlama geldiği daha iyi anlaşılır.
Her 100 üniversite mezunundan 26’sı işsiz. İş beğenmemek diye bir lüks yok
Gelecekten ümit kesmiş gençlik, en büyük beka sorunudur.
gençlik raporuna göre, 2004 yılında 97 bin 545 olan üniversite mezunu işsiz sayısı 2019 yılında 1 milyon 340 bine yükseldi. Raporda, ne çalışan ne de okuyan 6 milyon genç ise ‘kayıp nesil olarak’ nitelendiriliyor.
Gençlerimizin yüzde 63’ünün aylık geliri 1500 TL’nin altında..
Gençlerimizin iş seçtiğini düşünmüyorum.
Nüfus ,Nüfus artış hızı ve Enflasyon da gösteriyor ki gençlerimizin iş seçme özgürlüğü yok.
Nüfus Artış hızı Enflasyon
Filipinler (105 m) 1,5 5,2
Meksika (130 m) 1,3 4,9
G. Afrika (57 m) 1,2 4,5
Vietnam (95 m) 1,3 3,5
Türkiye (81 m) 1,4 12,0
Gençliğin bu şekilde hayatına devam etmesi benim ülkemin geleceğiyle ilgili kaygılanmama sebep oluyor.
Para düşünerek meslek seçilmez, seçilirse hayırlı olunmaz.
Atanamayacağı için öğretmen olma hayallerinden vazgeçen, garanti iş sahibi olacağı için tıp seçen milyonlarca genç var bu memlekette .
Devlet baba bize 1.000. ₺ kredi versin
Bu parayla bir market açalım
Günlük 10 müşteri garantisi versin
Gelen müşterinin parasını alalım
Gelmeyen müşterinin parasını devlet ödesin
Dükkanın Vergi borçları silinsin
Kredi borcunu ödeyemezsek onu da hazine ödesin.
İş seçen genç kalmaz
Ekonomimiz şahane
Yorum Yap