Fatih Bekir Öztürk - Muhabir

Elit bir arkeoloji ekibi, Gize'nin batı mezarlığında yer alan yeraltı yapılarını, uzaktan algılama tekniklerini kullanarak keşfetti.

Bilim insanları, mezarlığın çoğunda bulunan dikdörtgen taş veya kerpiç yapılı "mastabaların" yanı sıra kraliyet ailesi üyelerinin ve üst düzey yetkililerin mezarlarının olduğunu belirtiyorlar. 

125 milyon yıl önce yaşamış en büyük tüylü dinozor: Yutyrannus Huali 125 milyon yıl önce yaşamış en büyük tüylü dinozor: Yutyrannus Huali

Ancak, mezarlığın merkezinde, yer üstünde görünmeyen bir alan bulunuyor. Ekip, bu alandaki kalıntıları incelemek için elektriksel direnç tomografisi (ERT) ve yer altı radarı (GPR) gibi teknikler kullandı.

Sonuç olarak, ekip yaklaşık 2 metre derinlikte, en az 10 metre uzunluğunda L şeklinde bir yapı buldu. Yapının, kumla doldurulmuş gibi göründüğü ve daha derinlerde yüksek dirençli bir anormallik olduğu belirtiliyor.

Çalışmanın baş yazarı Motoyuki Sato, L şeklindeki yapının doğal olmadığını ve kazıların devam ettiğini belirtti.

Araştırmaya dahil olmayan Mısır Bilimi profesörü Peter Der Manuelian, bu alanın ilginç olduğunu ve daha fazla araştırmaya değer olduğunu belirtti.
 

Editör: Fatih Bekir Öztürk