DEMET İLCE / MUHABİR

TikTok gibi sosyal medya uygulamaları çocuklar üzerinde büyük etkiler bırakıyor. Bu platformlar çocuklarda zaman yönetimi problemi, düşük özgüven ve benlik değeri, dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri, bilgi güvenirliliği sorunları ve fiziksel sağlık sorunlarını getiriyor. Zihinsel ve duygusal sağlık sorunları ve kişisel mahremiyet ve güvenlik riskleri ise en başı çekiyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Emekli uzman çavuş olduğu ortaya çıkan bir şahsın çocuklara müstehcen yayınlar yaptığı ortaya çıkmıştı. Psikolog Dilara Ocak, belirtilen örnek üzerinden bu yayınların çocuklar üzerindeki etkilerini ele aldı.

“CİNSEL GELİŞİMİNİ ENGELLEYEBİLİR”

Çocukların TikTok gibi sosyal medya platformlarında müstehcen içeriklere maruz kalmasının, uzun vadede cinsel kimliklerini ve ilişkilerini olumsuz etkileyebileceğini belirten Ocak, bu durumun, olgunlaşma süreçlerini saptırabileceğini ve sağlıksız cinsel tutum ve davranışların gelişmesine neden olabileceğini söyledi.

Prematüre bebeklere sık ve uzun süreli takip uyarısı Prematüre bebeklere sık ve uzun süreli takip uyarısı

TikTok’un yaş sınırlamasını doğru uygulayamayan bir platform olduğunu hatırlatan Ocak, “Çocukların müstehcen içerikleri görmesi, cinsellikle ilgili olgunlaşma süreçlerini etkileyerek sağlıksız algılar oluşturabilir veya cinsel kimlik gelişimini zorlaştırabilir. Bu durum, çocukların sağlıklı cinsel gelişimini engelleyebilir ve onları yanlış bilgilendirme riskiyle karşı karşıya bırakabilir.” dedi.

“AİLE İÇİ İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

Ocak, bu noktada ailelerin çocuklarını nasıl korumaları gerektiğini şu sözlerle anlattı:

“Ebeveynler, çocuklarına TikTok'taki müstehcen içeriklere karşı aktif bir tutum sergilemeli ve iletişim kanallarını açık tutmalıdır. Ayrıca, çocuklarla bu konuda açık ve dürüst bir iletişim stratejisi izlemeli ve onlara doğru bilgileri sağlamalıdır.”

Ocak, çocukların TikTok'taki müstehcen içeriklere maruz kalmasının, aile içi ilişkileri de olumsuz etkileyebileceğine parmak bastı. Ocak, “Bu durum, güven eksikliği ve iletişim kopukluklarına neden olabilir. Ebeveynler, çocuklarıyla duygusal olarak bağlı kalabilmek için bu konuda hassas ve anlayışlı olmalıdır. TikTok gibi platformlardaki müstehcen içerikler, çocukların benlik saygısı ve özgüveni üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Bu içerikler, çocukların kendilerini yetersiz hissetmelerine veya başkalarıyla karşılaştırma eğilimine sokabilir. Ailelere, çocukların TikTok'taki müstehcen içerikleri algılamaları ve başa çıkmaları konusunda açık ve dürüst bir iletişim stratejisi izlemeleri önerilebilir.” diye konuştu.

“AİLELER DESTEK SİSTEMİ OLUŞTURMALI”

Ocak, çocukların bu tür içeriklere maruz kalmamaları için filtreleme ve izleme kontrolleri gibi teknolojik önlemler alınabileceğine dikkat çekti ve TikTok'taki müstehcen içeriklere maruz kalan çocukların, duygusal destek alabilecekleri birçok kaynağa erişebileceklerini ifade etti. Ocak şöyle devam etti:

“Bunlar arasında aile üyeleri, öğretmenler, okul rehberleri veya çocuk psikologları bulunabilir. Ebeveynler, çocuklarının TikTok kullanımını denetlerken içerik filtreleme ve izleme kontrolleri gibi teknolojik araçları kullanmalı ve çocuklarını bu tür içeriklere karşı bilinçlendirmelidir. TikTok'taki müstehcen içeriklerin çocukların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için aileler, çocuklarla açık ve dürüst iletişim kurmalı, sağlıklı sınırlar belirlemeli ve çocukların dijital medya kullanımını dengelemelerine yardımcı olmalıdır. Aslında yine temelinde mesele aile içi ilişkiye dayanıyor iletişime dayanıyor. Ailesiyle her şeyi açık bir şekilde paylaşanlar, bu tür durumlara maruziyetini de nasıl hissettirdiğini de açık bir şekilde paylaşabiliyor. Çocukların TikTok'taki müstehcen içeriklerle karşılaşması durumunda, ailelerin sağlam bir destek sistemi oluşturması önemlidir. Bu destek sistemi, çocukların duygusal ihtiyaçlarını anlamak, onlara güvenli bir ortam sağlamak ve gerektiğinde profesyonel yardım alabilmelerini sağlamak için oluşturulmalıdır.”

Muhabir: Demet İlce