Berfin Bitirim-Muhabir
Para kazanmanın binlerce hatta milyonlarca farklı yolu varken en kolay yolu seçe dolandırıcılar her geçen gün biraz daha çoğalıyor. Bunun yanı sıra yeni yöntemler keşfediyor ve yaptıkları planları kusursuzlaştırmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.
0850’li telefon numaralarını bile kullanmaya ve vatandaşların güvenlerini yıkmaya başladırlar. Son olarak ortaya çıkan dolandırıcılık yöntemi ile siz de av olabilirsiniz.
MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ GİBİ ARADILAR
Son günlerde dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden biri haline gelen “müşteri temsilcisi yöntemi” ile kullandığınız mobil ya da internet hizmetinizin taahhüdünün sona ermek üzere olduğu yalanı söyleniyor ve sizden ücret talep edilerek banka hesabına para gönderilmesi isteniyor.
Bugün bir vatandaşın başına gelen olay herkese ders olacak nitelikte. 61 yaşındaki Ç.P.’nin telefonuna gelen aramada bir internet sağlayıcısının müşteri temsilcisi olduğunu iddia eden bir kadın, Ç.P.’nin taahhüdünün bitmek üzere olduğunu ve ödeme gerçekleştirdiği takdirde sorun yaşamayacağını belirtti.
Ç.P.’nin telefonda kendisiyle iletişim kuran kadına yenileme işleminin bu şekilde yapılamayacağını söylemesi üzerine dolandırıcılar telefonu vatandaşın yüzüne kapattı.
MÜŞTERİ HZİMETLERİNE BİLGİ VERDİ
Bu yaşananın ardından söz konusu kurumun resmi müşteri temsilciliğini arayarak durumu anlatılan Ç.P. kendisini arayan numaranın kuruma ait olmadığını teyit ettirmiş oldu. Müşteri temsilcisi vatandaşı arayan numarayı not alarak merkeze bilgi verileceğini ifade etti.
BU DURUMDA NE YAPILMASI GEREKİYOR?
Diriliş Postası olarak müşteri temsilcisi ile görüşerek vatandaşların bu tarz dolandırıcılıkla karşılaştıklarında ne yapması gerektiğini öğrendik. Müşteri temsilcisi, şüpheli bir telefon alan vatandaşların telefonu kapatıp müşteri hizmetlerinin resmi internet sitelerinde yer alan numarası ile kendilerinin aramasının mantıklı bir korunma yolu olduğunu dile getiriyor.
Bu tarz bir dolandırıcılıkla karşılaşılması ve para kaptırılması halinde ise yine resmi müşteri hizmetlerinin aranması gerektiği belirtilirken, E-Devlet sistemi üzerinden şikayet dilekçesi oluşturulabildiği belirtildi.