Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı olan 89 yaşındaki Nesrin Sipahi hakkında çıkan hayatını kaybettiğine dair haberlerin doğru olmadığı ortaya çıktı.

Vefat eden sanatçının, Devlet Sanatçısı Nesrin Sipahi değil, Türk sanat müziği sanatçısı Nesrin Ersipahi olduğu öğrenildi. Ses sanatçısı ve magazin yazarı Onur Akay, Instagram adresinden konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Akay, "Dün vefat eden sanatçımız, Türk sanat müziğinin büyük sanatçılarından Devlet Sanatçısı Nesrin Sipahi değil, Türk sanat müziği sanatçısı Nesrin Ersipahi'dir. Vefat eden Nesrin Hanım'ın da asıl adı Nesrin Sipahi'dir ve sahnelere ilk çıktığında "İkinci Nesrin Sipahi" olarak anılmıştır. Ancak karışıklıklar nedeni ile daha sonra sahne adını Nesrin Ersipahi yapmıştır. Ben yazımda bunu belirtmiştim ama isimlerin yakın olmasından dolayı, maalesef ki vefatında da editör arkadaşlarımız bir karışıklık yaşamış. Nesrin Sipahi'ye sağlıklı uzun ömürler, bu mübarek günlerde kaybettiğimiz Nesrin Ersipahi'ye de Allah'tan rahmet dilerim" dedi.

Onur Akay, karışıklık yaşanan yazısında ise şu ifadeleri kullanmış:

"Türk sanat müziği sanatçısı Nesrin Ersipahi'yi, ani gelişen bir rahatsızlık sonucu maalesef dün 15 Mart 2024 Cuma sabahı kaybettik. Cenazesi bugün 16 Mart 2024 Cumartesi günü, Ankara Karşıyaka Mezarlığı Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecektir. Soyadı Sipahi olan ve ilk müzik derslerini aldığı babası Ekrem Sipahi, Türk sanat müziğinin en güçlü bayan seslerinden Nesrin Sipahi'yi çok seviyormuş ve ona benzesin diye adını Nesrin koymuş. Profesyonel müzik yaşamının ilk yıllarında, İkinci Nesrin Sipahi olarak tanınan sanatçı, daha sonra yaşanan karışıklıklardan dolayı soyadına Er ekleyerek sahne adını Nesrin Ersipahi yapmış. Mekânı cennet olsun inşallah."

NESRİN SiPAHİ KİMDİR

29 Ekim 1934 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Nesrin Sipahi, Müzik eğitimine klasik batı müziği ve şan dersleri alarak başladı. Klasik Türk müziğine olan yeteneği fark edilince ise büyük bestekâr Şerif İçli'den dersler aldı. İstanbul Radyosu'nda münferit programlara çağrılırken, açılan sınava girerek 1953 yılında TRT Ankara Radyosu'nda kadrolu sanatçı olarak göreve başladı. Radyoda Ferit Ruşen Kam, Refik Ahmet Sevengil, Halil Bedii Yönetken, Suphi Ziya Özbekkan ve Ekrem Güyer gibi, dönemin büyük hocalarıyla çalıştı. İlk plağı "Bir rüzgârdır gelir geçer sanmıştım" isimli ilk plak çalışması, 1957 yılında Odeon Plak Şirketi'nden çıktı.

Gonca Vuslateri anne oldu Gonca Vuslateri anne oldu

1965 yılında Tamer Yiğit'le başrolünü paylaştığı "Kalbimdeki Serseri" isimli müzikal filmde oynadı. 1974 yılında o dönemin Fenerbahçe futbolcularıyla kulübün bilinen ilk marşı olan sözleri Fecri Ebcioğlu'na ait Yaşa Fenerbahçe'yi söyledi.

1965 tarihli yönetmenliğini Ülkü Erakalın'ın yaptığı Veda Busesi adlı filmde kullanılan şarkıları Nesrin Sipahi seslendirdi. Başrollerini Türkan Şoray ile Tunç Okan'ın paylaştığı filmde kullanılan Veda Busesi başlıklı Yusuf Nalkesen bestesi şarkı, satış rekoru kırarak Sipahi'ye Altın Plak Ödülü kazandırdı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı unvanı verildi. Uzun yıllar gazinolarda assolistlik de yapan sanatçı, müziğe katkılarından dolayı 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne lâyık görüldü. Nesrin Sipahi, ödülünü 9 Şubat 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

Editör: Nusret Odabaş