Biberiyenin faydaları ve zararları neler? Biberiyenin faydaları ve zararları neler?

DEMET İLCE / MUHABİR

Yaşlı bir hasta rutin bir test sırasında aniden öldü. Bilim insanları tesadüfen, adamın hayatının sonunda beynindeki aktiviteye ilişkin benzersiz veriler elde etti: Adamın kalbinin durmasından önceki ve sonraki 30 saniye boyunca beyin dalgalarının, yaşlı bir hastanın beyin dalgaları ile dikkate değer ölçüde benzediği ortaya çıktı. Rüya görme, anıları hatırlama ve meditasyon sırasında görülen bu durum, insanların öldüklerinde aslında hayatlarının "gözlerinin önünden geçtiğini" görebileceklerini düşündürüyor.

Ölmek üzereyken geçmiş anıların tekrar gözlerimizin önünden bir film şeridi gibi geçtiği, ölüme yakın deneyimler yaşayan bazı kişiler tarafından rapor edilmiştir. Ancak bu durumun gerçek olabileceğine dair ilk bilimsel kanıt bulundu. Yine de bu tek vaka çalışması olduğundan, olgunun ne kadar yaygın olabileceği veya deneyimin nasıl olabileceği hakkında daha fazla varsayımda bulunmak imkansız.

Araştırmacılar, 2016 yılında epilepsi hastası olan 87 yaşındaki Kanadalı bir adamın beyin aktivitesini incelerken şaşırtıcı bir keşifte bulundu. Ekip, nöbetleri sırasında neler olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için beynin elektriksel aktivitesindeki anormallikleri tespit eden bir test olan elektroensefalogram (EEG) yapıyordu. İşte o zaman adam ani ve ölümcül bir kalp krizi geçirdi. Araştırmacılar, bir açıklamada, hastanın beklenmedik ölümünün, ekibin kazara ölmekte olan bir beynin ilk kaydını yaptığı anlamına geldiğini söyledi.

Araştırmacılar, toplamda, hastanın ölümüne kadar olan ve hemen sonrasındaki yaklaşık 900 saniyelik beyin aktivitesini kaydetti. Bu onların, ölürken sinirsel salınımlarının (beyin dalgaları olarak da bilinen tekrarlayan sinirsel aktivite kalıpları) nasıl değiştiğini görmelerine olanak sağladı. Kalbinin durmasından önceki ve sonraki 30 saniye içinde beyin dalgası aktivitesinde olağandışı bir değişiklik olduğunu buldular.

Adamın vakası sırasında Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nde beyin cerrahı olan kıdemli araştırmacı Dr. Ajmal Zemmar, yaptığı açıklamada, "Kalbin çalışmayı durdurmasından hemen önce ve sonra, belirli bir sinir salınım bandında değişiklikler gördük" dedi. Şu anda Kentucky'deki Louisville Üniversitesi'nde bulunan Zemmar, bu spesifik salınım türlerinin gama dalgaları olarak bilindiğini ekledi.

Sinir salınımları frekanslarına ve genliklerine göre sınıflandırılır. Gama dalgaları, herhangi bir salınımın en yüksek frekansı olan 30 ila 100 hertz arasında bir frekansa sahiptir ve en yaygın olarak, insanlar rüya sırasında hipokampus adı verilen bir bölgedeki hafıza merkezlerine eriştiklerinde beyinde gözlemlenir.

Ekip ayrıca ölüm sırasında delta, teta, alfa ve beta dalgaları dahil olmak üzere diğer salınım türleri hakkında da veri topladı. Ancak adamın hayatı boyunca yaşadığı anıları beyninde tekrar oynattığı yönüne işaret eden şey, gama dalgalarıydı; bu olay, yaşamı hatırlama olarak biliniyordu.

Ekran Görüntüsü 2024 04 05 103937

Zemmar, açıklamasında "Hafızanın geri getirilmesinde rol oynayan salınımlar oluşturarak, beyin, ölüme yakın deneyimlerde rapor edilenlere benzer şekilde, biz ölmeden hemen önce önemli yaşam olaylarının son hatırlamasını oynuyor olabilir" dedi.

Açıklamaya göre, sıçanlar üzerinde yapılan deneyler, kemirgenlerin de ölüm anında benzer seviyelerde gama salınımları yaşadığını gösterdi. Bu nedenle araştırmacılar, yaşamı hatırlamanın, ölmekte olan memeli beyinlerinin çoğunluğu tarafından paylaşılan evrensel bir deneyim olabileceğini öne sürüyor; ancak bunu destekleyecek çok az kanıt var.

Ancak araştırmacılar, yaşamı hatırlamanın gerçek bir fenomen olduğunu kesin olarak ifade etmenin erken olacağı konusunda uyardı. Ölen adam yaşlıydı ve gama dalgası aktivitesini değiştirdiği bilinen epilepsi hastasıydı. Bu, ölüm sırasındaki beyin aktivitesinin epilepsisi olmayan birininkinden farklı olduğu anlamına gelebilir. Üstelik adamın geçmiş anılarını gerçekten görüp görmediğini veya algılayıp algılamadığını veya başarısız olan sinir sisteminin neden olduğu rüya benzeri bir durumda olup olmadığını bilmenin bir yolu yok.

Araştırmacılar, bu nedenle yaşamın hatırlanmasıyla ilgili somut sonuçlara varmak için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyardı. Adamın vakasına ilişkin rapor, ölümünden altı yıl sonrasına kadar yayınlanmadı çünkü araştırmacılar, iddialarını desteklemek için ölmekte olan beyinlere ilişkin daha fazla vaka çalışması ortaya çıkarmayı umuyorlardı, ancak BBC'ye göre elleri boş geldi.

Ancak araştırmacılar, bulguların, sevdiklerini kaybetmenin "tarif edilemeyecek kadar zor" deneyimi sırasında arkadaşlara ve aile üyelerine bir rahatlık kaynağı sağlayabileceğini söyledi. Zemmar yaptığı açıklamada, "Sevdiklerimiz gözleri kapalı ve bizi dinlenmeye bırakmaya hazır olsalar da beyinleri hayatlarında yaşadıkları en güzel anlardan bazılarını yeniden canlandırıyor olabilir." dedi.

Muhabir: Demet İlce