Berfin Bitirim/Analiz

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barış kimin elinde? Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barış kimin elinde?

Tüm dünyanın gözü kulağı senelerdir Orta Doğu’da. Orta Doğu’daki ülkelerde yıllardır devam eden karışıklıklara alışmak zorunda kaldık fakat son dönemlerde İsrail ve Filistin arasında ateşlenen fitil, bu kez ortalığın yangın yerine dönmesine neden oldu. Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günü başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun akabinde İsrail resmi olarak savaş ilan etti ve Gazze Şeridi’ne saldırı düzenlemeye başladı. Bu saldırılar Orta Doğu’da yapılan hain planları da tek tek ortaya çıkardı.

Saldırılar 23. gününde her zamankinden daha şiddetli devam ederken, İsrail özellikle sivillerin sığındığı okul ve hastane gibi binaları yerle bir ediyor ve adeta katliam yapıyor. Bölgede insani yardımlara izin vermeyen İsrail, Gazze Şeridi’ne girmeye çalışan TIR’ların işlerini zorlaştırıyor. Gazze’de yapılan saldırılar soykırım boyutuna gelirken bazı Avrupa ülkeleri ve ABD, ne olursa olsun İsrail’e desteklerini sürdürmeye devam ediyor.

ABD BAŞKANI BIDEN’DAN İLGİNÇ ÇIKIŞ

ABD Başkanı Biden, İsrail’in arkasında duran liderlerin başında gelirken, Orta Doğu’nun geleceği için de ilginç bir ifade kullandı. Biden yaşanan katliama değinmeden, "İsrail-Filistin arasında 7 Ekim'den önceki duruma dönüş olmayacak" dedi. Bu ifadelerin ardından bölgedeki savaş durumunun devam edeceği düşülürken, Türkiye bölgede yaşananlara sert çıktı.

TÜRKİYE SESSİZ KALMADI, PKK HARİTA PAYLAŞTI

Ülkemiz Filistinlilerin yanında yer alırken, ülkedeki bazı kesimden insanlar, Gazze’ye asker gönderilmesi gerektiğini savunmaya başladı. 28 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirilen Büyük Filistin Mitingi’nde önemli ifadeler kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm dünyayı uyardı. Orta Doğu’da yaşanan herhangi bir olayın ülkemizi ilgilendirdiğini ve güvenliğimiz ile ilgili olduğunu, “Ey Batı size sesleniyorum. Siz yeniden bir Hilal-Haçlı mücadelesi mi estirmek istiyorsunuz. Bu millet ölmedi, dimdik ayakta. Libya'da Karadağ'da neysek bilesiniz ki Ortadoğu'da da oyuz." ifadeleri ile belirtti.

"Bir gece ansızın gelebiliriz şiarıyla kendi çizdiğimiz yolda ilerlemeyi sürdüreceğiz. Biz milletimizi seviyoruz. Milletimize fedai can etmeye hazırız” diyerek Türkiye’nin Orta Doğu’da oynanan oyunu açık şekilde görebildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları aktardı:

“ABD'siyle, Avrupa'sıyla, tek dişi canavar kalan Batı'dan bahsediyorum. Gazze'de yaşanan katliam topyekun Batı'nın eseridir. Çocuk katilleri verdikleri tam desteği demokrasi ve adalet gibi kavramlarla gizlemeye çalışmaları da ayrı bir komedidir. Biz bunları iyi tanırız. Batı'nın bu sinsi ve kirli taktiği deşifre olmuştur. Bunu en iyi biz biliyoruz. Biz PKK'nın YPG'nin FETÖ'nün gerisinde kimler var biliyoruz. Benim milletim de bunları gayet iyi bilmeli. Biz lafa gelince liberal, özgürlükçü kurum ve kişilerin gerçekte hangi gayelerle ülkemizin çelme taktığını gayet iyi biliyoruz.”

Bu sözler tüm Avrupa ve ABD’de büyük yankı uyandırırken, Cumhuriyet’imizin 100. yılında YPG/PKK’dan hadsiz bir paylaşım geldi. YPG/PKK Suriye ‘nin kuzeyinde ilan ettiği sözde “Rojava Özerk Cumhuriyeti”  bugün sosyal medya hesaplarından yayınlanan Türkiye’nin bazı bölgelerini de içeren sözde Kürdistan haritasını yayınladı.

MANİDAR GÜNDE MANİDAR HARİTA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm Batı ülkelerini uyarmasının ardından özellikle Türkiye’nin miladı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bu haritanın dolaşıma sokulması manidar olarak görüldü. Haritada, Türkiye’nin Sivas, Malatya, Kahramanmaraş, Kars, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Batman, Mardin, Iğdır, Van Bitlis, Siirt, Şırnak, Hakkari, Ardahan, Erzurum, Erzincan, Muş, Bingöl gibi şehirlerinin yer alması Türk milletinin öfkelenmesine neden oldu. Düşmanların rüyasında bile göremeyeceği haritada dikkat çeken bir başka detay ise İsrail oldu.

İSRAİL’İN GÖZ KOYDUĞU TOPRAKLAR SERBEST

Orta Doğu’dan büyük pay isteyen teröristlerin haritasında İsrail’den bir parça olmamasının yanı sıra, İsrail’in elinde tutmak istediği bölgelerin de haritaya katılmaması dikkat çeken konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Neredeyse Orta Doğu’daki her ülkeden toprak isteyen YPG/PKK’lı teröristlerin İsrail’in topraklarını haritaya katmaması ve haritanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından yayınlanması, İsrail ve YPG/PKK’nın ortaklığını bir kez daha gündeme getirdi.

Editör: Berfin Bitirim