Gazze'de kaç İsrail askeri öldü? Bakanlık ve ordudan ayrı rakamlar Gazze'de kaç İsrail askeri öldü? Bakanlık ve ordudan ayrı rakamlar

Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin ölümünün ardından Putin hükümetine karşı muhalifler değişim umudunu canlı tutmaya çalışıyor. Ancak bu hiç de kolay değil.

Modern Rusya'da siyasi muhalefetin bedeli hiç bu kadar yüksek olmamıştı ya da değişim hedefi bu kadar uzak olmamıştı.

Misilleme korkusu o kadar büyük ki, Navalny'nin ölümü kitlesel ve öfkeli protestolara yol açmadı. Sadece anısına çiçek bıraktıkları için yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Yine de muhalifler mücadelelerinden ve umutlarından vazgeçmiyor. Onlardan biri de muhalif aktivist Vladimir Kara-Murza.

Murza, bu hafta muhalefet destekçilerini Navalny ve Nemtsov'un uğruna savaştığı şeyi başarmak için "daha da sıkı çalışmaya" çağırdı: özgür bir ülkede yaşama şansı.

Uzun zaman önce kendi seçimini yaptı. Aktivist, 2022'de tutuklanmasının hemen ardından bana "Açıkça konuşmanın bedeli yüksek" diye yazmıştı.

"Fakat sessizliğin bedeli kabul edilemez."

PUTİN’İ KORKUTAN RUS MUHALEFET

47 yaşındaki Alexei Navalny ve 42 yaşındaki Vladimir Kara-Murza çok farklı adamlar.

Navalny bir sosyal medya fenomeniydi; doğuştan bir liderin bencilliğine sahip karizmatik bir konuşmacıydı.

Bay Kara-Murza, alçak sesle konuşan bir entelektüeldir; kalabalık toplayıcıdan ziyade arka planda lobicidir.

Ancak her iki adam da Putin'in Rusya'sının ebedi olmadığı ve siyasi özgürlüğün mümkün olduğu yönünde aynı dürtüyü ve inancı paylaşıyordu.

Navalny, en üst düzeydeki yolsuzluğu ifşa eden video görüntüleri hazırlarken, Bay Kara-Murza, yetkililerin yurt dışında saklanan varlıklarını ve nakit paralarını hedef alacak yaptırımlar uygulanması için Batılı hükümetlerle kulis yaptı.

İkisi de çok ağır bedeller ödedi.

2015 yılında, Navalny'nin sinir gazıyla saldırıya uğramasından beş yıl önce, Bay Kara-Murza bayıldı ve komaya girdi.

İki yıl sonra aynı şey tekrarlandı. ABD'deki testler onun zehirlendiğini doğruladı.

Ancak Putin'in Ukrayna'yı tam kapsamlı işgalini kınamak da dahil olmak üzere aklındakileri söylemekten asla vazgeçmedi.

Geçtiğimiz yıl Bay Kara-Murza vatana ihanetten 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı; ancak suçlamada barışçıl muhalefet faaliyetlerinden başka hiçbir şey yer almıyordu.

RUSYA’DA MUHALEFET YOK EDİLMEYE Mİ ÇALIŞILIYOR?

Alexei Navalny, onu öldürme girişiminin ardından 2021'de Rusya'ya geri dönmeyi seçtiğinde, bazıları onun gözü kara olduğunu düşünüyordu. Ancak öyle olmadı. Önce hapishaneye atılan Navalny, daha sonra hayatını kaybetti. Ölümünün şüphe okları ise Rusya lideri Putin’in üzerinde kaldı.

RUS AKTİVİSTLERDEN GERİ ADIM YOK

Tüm bunların sebebi olarak ise Putin’in uluslararası tehditlerden ziyade muhalefetten gelecek darbelerden çekinmesi gösteriliyor. Öyle ki Navalny’nin ölümünün ardından aktivistlerin pes etmeyişi de Putin’in çekincesini doğrular nitelikte. Ancak Rus liderin, kendi ülkesinde kendi hükümetine karşı muhalefet yapan aktivistlere karşı yeni planı ne olur bilinmiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ