Karantina Günleri'nde aile danışmanı psikoterapist Saliha Erdim'le koronavirüs, karantina günlerini, Diriliş Postası Gazetesi'ni ve aile içi iletişimi konuştuk.

Ebru Okanlar – Mülakat

Aile ve ilişkiler konusunda oldukça dertliyiz ailenin tanımını sizden alabilir miyiz?

Aile Allah’ın takdiri ile kurulan Peygamber Efendimiz (sas) sünneti ile devam eden insanların beşer tabiatından bir insanı kamil ve güçlü bir şahsiyet güçlü bir karakter ortaya çıkarmak için Allah’ın helal kıldığı bir kurum.

Aile ne tür tehlikelerle karşı karşıya?

İlk insanın yaratıldığı zamandan bu yana iki mücadele vardır. Biri hak batıl iri olumlu biri olumsuz biri hayır biri şer. İnsanoğlu her ikisinin arasında gidip gelir. Allah’ı Teâlâ’ya aileyi ve anne babayı hem kendilerini hem de ailede yetişen evlatlarını hayırla şer arasındaki durumunda kaldıklarında iyi ya da kötü yanlış ya da doğru arasında bir seçim yapmak üzere karşı karşıya geldiklerinde tereddüt etmeden akıl olgunluğuna onları ulaştırmak ister.

Birileri aileyi dağıtma peşinde mi?

Toplum içinde fonksiyon omuzu yitirdikçe aileyi bozacaklar ekonomi bozacaklar diyoruz. Birileri varlık sebebini böyle buluyor duruşumuzu kaybettikçe onların sesi yükselir. Biz Allah’tan güç alıyoruz bir bünyenin canlı organizmanın bağışıklık sistemi vardır bağışıklık sistemi düştüğü zaman var. Olan mikroplar aktivite olur ya da bünye çok hassas olur ki gripli insanla karşılaşmış olsak da kişiden aldığımız mikrop onu yatağa düşürür. Çünkü direnci bozuk. Peygamber Efendimiz (sas) buyuruyorlar ki; Allah katında en güçlü mümin zayıf müminden daha hayırlı ve daha sevimlidir.

Kadın erkek eşitliğini nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Kadın ve erkek eşit değildir kadının hakları ayrıdır erkeğin hakları ayrıdır. Ne yönden eşit olabilir kanun önünde eşittir. Kadın erkek demez cezasını verir. Allah diyor ki sizin makbuliyet dereceniz Allah’a karşı hassas olmanız ile alakalıdır. Ahlaken üstün olmaya çalışalım. Allah erkeği evin yöneticisi yaptı. Erkekle kadın birbirlerinin muhalifi değil birbirlerinin tamamlayıcısıdır.

Boşanmaların artması evliliklerin azalması neyin alameti?

Evliliğin iki ayağı vardır birisi geçim diğeri seçim evde bizimle yaşayan büyüklerimiz hayatımızdan çekilince bereketiniz de gitti. Şu anda helal rızık için uğraşmak derdi yok gibi. Pek çoğumuz para gelsin de nereden gelirse gelsin derdindeyiz. Eve helal rızık girmezse o ailedeki huzursuzluğun sebebini aramaya gerek yok. Yanlış ilişki yaşamalarda aldatmalar aile içi huzursuzluklardır.

Cumhurbaşkanımızın en az 3 çocuk söylemini nasıl değerlendiriyorsunuz

En az 3 çocuk normali 5 çocuk ideali 7 bana göre. Çocukların psikolojileri ve iletişimleri açısından kardeşlik bağları anne baba iletişimleri kendi aralarındaki paylaşımlar zekaları için algıları akıl gelişimi açısından hayata bakış açısından inanılmaz faydaları var.

İnsanların psikolojisi karantina günlerinde bozulmaya başladı evde neler yapmalı krizden sonra neler bekliyor

Biz niye bu kadar panik yaptık ne oldu basını şu anlamda suçluyorum.. O kadar çok yalan yanlış uzmanı olmayan kişiler tarafından bilgi kirliliği oluştu ki bunlar da bizim psikolojimizi bozdu. Sakin olmak bünye direncini arttırır korku nefes almamızı etkiler uykusunu etkiler iletişimini etkiler. Biz bu kadar panik olduğumuz için ailedeki iletişimimizi bundan dolayı etkilenir. Bugün derin aileyi bir arada tutabilmesi için çok güzel fırsat olduğunu düşünüyorum

Siz neler yapıyorsunuz karantina günlerinde?

Bizim çocuklarımızın hepsi büyüdü. Kızımın birisi TUS’a hazırlanıyor. Birisi özel bir okulda rehberlik uzmanı. Öğrencileri ile görüşüyor. Oğlumun biri proje yapıyor. Diğeri proje çiziliyor. Öteki okulla meşgul. Yani herkesin kendi işi var. Çok değerli eşim yazışmalar yapıyor, okumalar yazılar yazıyor. Ben de sürekli yoğun TV ve Instagram, YouTube üzerinden programlara katılıyorum.

Diriliş Postası Gazetesi’nin nasıl buluyorsunuz?

Diriliş Postası’nın bir duruşu var bir davası var. Bu bana yetiyor. Diriliş Postası haktan hakikatten yana dem vuruyor. Ben gönlümü fethettiği için Diriliş Postası’ndayım. Allah razı olsun. Gönül bağımın asıl kaynağı Rabbim. Bütün ekibinden razı olsun.

Oldukça yoğun hayatınız var bir gününüz nasıl?

Corona günlerinde mesela TV programı olacaktı. Radyo yayını alacaktı. Bunları şu anda evden uzaktan bağlantı olarak devam ediyorum. Danışmanlıklarım aynı devam ediyor. Karantina günlerinde bile evden yoğun.