Burak Çolo / Diriliş Postası

Arakan, Myanmar ülkesinin 7 eyaletinden birisi. Ülkenin nüfusu yaklaşık 60 milyon. Arakan’da yaşayan Müslüman nüfusun sayısı ise yaklaşık 1 milyon. Myanmar hükümeti 1982 yılında Arakanlı Müslüman nüfusu tanımadığını açıkladı ve vatandaşlık hakkı vermedi. Vatandaşsız kalan Arakanlı Müslümanlar çevre ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Arakan’ı terk etmeyen Müslümanlar camisiz, okulsuz, hastanesiz kaldılar. Eğitim hakları, ibadet hakları ellerinden alındı. 2012 yılında Budist rahiplerin hazırladıkları tecavüz kumpası suçu Müslüman gençlere atarak idamlarıyla son buldu. Son olarak 25 Ağustos itibariyle soykırım yapılmaya başlandı. Yaklaşık 100 bin kişinin öldürüldüğü bilgileri geliyor. Arakan’da katliamın şiddeti yükselmeye devam ediyor.

Arakan’dan iki sene önce Türkiye’ye eğitim almaya gelen Muhammed Ayaz ile Arakan’da yaşanan son olaylarla ilgili konuştuk. Arakan’dan doğru bilgileri aktarmaya çalıştık.

Muhammed Ayaz

Arakanda neler oluyor?

Arakan’da şuanda Budistler tarafından inanılmaz bir zulüm yapılıyor. Müslümanlar resmen soykırıma maruz bırakılmış durumda. Bu zulüm aslında yeni başlamış değil.

3 GÜNDE 100 BİN MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ

Geçmişi 70 seneye dayanıyor. 70 yıldır Arakanlı Müslümanlar baskı ve zulüm altında. Ancak 25 Ağustos tarihi ile birlikte Arakan’da katliam zirveye çıktı ve üç gün içerisinde 100 bin Müslüman katledildi. Myanmar hükümeti Arakan’da bir tane Müslüman bırakmayın talimatı vererek bütün Budistler, askerler saldırıya başladılar. Her gün Müslümanları katlediyorlar. Arakan’da ailemden, arkadaşlarımdan aldığım haberler çok üzücü ve korku verici. Endişe ediyoruz çünkü bütün Arakan’ı yok edip Müslümanların hepsini öldürmek istiyorlar. Arakan’da şuana kadar 80 tane köy yaktılar. Köylerde yaşayan tek bir tane insan kalmadı. Arakan’dan arkadaşlarım köylere bombalar atıldığını söylüyorlar. Köylerde yüzlerce binlerce evler var. 2 bin ev olan köyde var yüz ev olan köyde var. Arakan’da resmen soykırım yapılıyor.

Arakan’da ailenle iletişim kurabiliyor musun?

Arkadaşlarım ile internet üzerinden iletişim kurabiliyorum. Ailemden birkaç gün haber alamadım. Babam hastaydı. Tedavi olmaya gittiği yerde Myanmar hükümetinin saldırıları başladı.

AİLEMİN HER BİRİ BİR TARAFA KAÇMIŞ

Tedavi gördüğü bölgedeki köylerin hepsini yaktılar. Babam ile görüştüğümde resmen ölümü beklediklerini söyledi. Her yeri yaktıklarını sadece bulundukları yerin kaldığını söyledi. Annem oturduğumuz evde kalamadı. Bizim bulunduğumuz evi de yakmışlar. Annem komşulara sığınarak kendisini kurtarmış. Bizim evimizin olduğu bölgede Myanmar hükümetinin askeri bölgesi var. Askerlerin içersinde Budistler ve diğer tüm halkların vatandaşları var. Sadece Müslümanlara askeri görev verilmiyor. Arakan’da üç tane kardeşim var. Yaşları 18, 16 ve 6. Kardeşlerim de annem ve babam gibi kaçmışlar. Herkes bir yerlere kaçmış ve hiçbiri beraber değiller.

Ailenden en son ne zaman haber aldın?

Ailemle iletişim kopukluğu yaşadık. Fakat babamla dün konuştum. Babam burada ne zaman ne olacak belli değil, tam bir kargaşa ortamı olduğundan bahsetti.

Telefonda babamla helalleştik. Çok zor durumdalar. Kardeşlerimden haber alamıyorum. Arakan’da şuanda soykırım yapılıyor. Dünya sessiz.

Arakan’da kaç yaşına kadar yaşadın?

Ben Arakan’da doğdum. 18 yaşıma kadar da Arakan’da yaşadım. 2 sene önce Türkiye’ye okumaya geldim. Uluslar arası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Sınıfta okuyorum.

BABAMA İŞKENCE YAPTILAR

Türkiye’ye geldiğim için Arakan’a giriş yapamıyorum. Myanmar hükümeti eğitim aldığım için, Türkiye’ye geldiğim için ülkeme geri dönüşümü, ailemi ziyaretimi engelliyor. Arakanlı Müslümanların zaten Myanmar’da vatandaşlığı bulunmuyor. Babam ben Türkiye’ye eğitim için geldiğim için işkence gördü.

Myanmar hükümeti

Arakanlı Müslümanlara neden zulüm yapıyor?

Aslında Myanmar hükümetinin bir planı var. Arakanlı Müslümanları sınır dışı etmek edemediklerini de öldürerek yok etme planı.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARI İSTEMİYORLAR

29 Temmuz 2017’de Budistlerin kayıp olduğunu iddia eden hükümet Arakanlı Müslümanların üzerinde baskı kurmaya başladı. Arakanlı iki Müslüman genç babası öldürüldü. 1 Ağustos 2017 tarihinde Myanmar hükümeti Arakanın her yerine saldırılar düzenlemeye başladı. Masum insanları kadın, kız, çocuk demeden katlediyorlar. 25 Ağustos tarihi itibariyle de Myanmarlı askerler köyleri, evleri yakmaya yıkmaya başladılar. Şuan ki Arakan’dan edindiğim son haberler yeni teknolojik silahlarla saldırı gerçekleştirmeye başladıkları yönünde.

Arakandaki bu katliam nasıl durdurulur neler yapılması gerekiyor?

Myanmar hükümetini durdurabilmek için askeri harekât gerekiyor. Çünkü yapılan kınamalar, uyarılar caydırıcı değil. Myanmar hükümeti onlarca yıldır Müslümanlara zulüm ediyor ve bu zulüm hiçbir zaman bitmedi.

ASKERİ HAREKÂT GEREKLİ

1982 yılından bu yana vatandaşlığımızı kaybettik. Eğitim hakkımız hiçbir şekilde yok. Aramızdan bir lider çıkıp da lider olur diye korkuyorlar. Dünyada tüm insanlığın içerisinde en sabırlı olan toplum kesinlikle Arakanlı Müslümanlardır. Dünya Arakan’da yaşanan olaylara maalesef sessiz. Annelerinizin, kardeşlerinizin işkence altında olduğunu gördüğünüzde kim buna sabır edebilir?

Müslümanlar birlik değil

Myanmar hükümeti Müslümanların birlik olmadığını biliyor. Yapılan zulümlerin karşılığında ses çıkmadığını ve ‘buranın sahibi biziz’ diyebiliyorlar. Biz öldürüyoruz ve karımıza kimse çıkmıyor diyorlar. Yapılan yardımlar, Bangladeş’e kaçak yollardan geçişler bunların hepsi Myanmar hükümetinin istedikleri ve işine gelen işler. Arakanda medya ve vakıflar yasak olduğu için bilgilerin hepsini Arakan’da yaşayan ailelerimizden, arkadaşlarımızdan edindik.