Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Akdeniz’de Türkiye’nin kıta sahanlığını tehdit eden Yunanistan’ın deniz sınırlarını 12 mile çıkarması halinde Ege’de karasuların kapalı göl haline geleceğini belirterek, Türkiye’nin bu durumu \nsavaş sebebi sayacağını söyledi.

Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Mülakat

Doğu Akdeniz’de Türk Kıta Sahanlığını tehdit ederek, Mısır ile sözde anlaşma imzalayan Yunanistan, Fransa ile tatbikat gerçekleştirdi. Yetmedi, Fransa’dan Rafael tipi uçak satın almaya başladı. Güçsüz iktisadi politikalarına bir yenisini daha ekleyerek, Türkiye’ye karşı provokasyonlarına devam etti.

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandırarak, suları ısınmasına neden olan Yunanistan ile yaşanan sorunları değerlendirdi. Karakuş, Yunanistan’ın deniz sınırını 12 mile çıkarma teşebbüsünde bulunması halinde Türkiye’nin bu durumu, ‘Casus Belli’ diyerek savaş sebebi sayacağını belirterek, Ege’yi kapalı göl haline getirecek hamleden Türkiye’nin yanı sıra ne ABD’nin ne NATO’nun ne de İngiltere’nin hoşlandığını söyledi. Karakuş, “1995 yılında da TBMM karar aldı. ‘Eğer Yunanistan deniz sınırlarını 12 mile çıkarırsa biz bunu savaş sebebi sayarız’ dedi. Şu anda Yunanistan, yeniden fırsat bulup çıkarmaya çalışıyor. Ama karasuları kapalı göl hale geliyor. Uluslararası sular da kapanacağından bu durumdan ne ABD hoşlanıyor ne de NATO ne İngiltere hoşlanıyor. Bu durumda onlar da devreye girecek” diye konuştu.

“DOĞALGAZ BULDUĞUN ZAMAN MÜZAKERE OLACAKTIR”

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığının kendisine ait olduğunu ispatlayacak şekilde mücadeleye devam ederek, yeni konular çıkarmadan yoluna bakması gerektiğini belirten Karakuş, siyasetini ise bulacağı doğalgaz veya petrolü satarak değerlendireceği şekilde belirlemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Karakuş, “Doğalgaz veya petrol bulduğun zaman müzakere olacaktır. Çünkü, gazı ya da petrolü Avrupa’ya satacaksın bu nedenle siyasetini ona göre belirlemen gerekiyor” dedi.

“TÜRKİYE KRİZİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE AŞTI”

Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarma hayalinin 1994 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Deniz Hukuku konferansına dayandığını belirten Emekli Korgeneral Karakuş, Yunanistan’ın Kardak Krizi ile hevesini gerçekleştirmek için geçmişte adım attığını ancak Türkiye’nin ağırlığını koyarak bu krizi başarılı bir şekilde aştığını söyledi.

“Fransa kriz fırsatçılığı yapıyor”

Yunanistan, Libya’da Rusya’nın Türkiye’ye karşı başarısızlığını görünce ABD’ye iki tane üs verdiğini hatırlatan Karakuş, özellikle Dedeağaç’ta ABD’ye verilen üssün olası TSK harekâtında caydırıcılığın azaltılmaya yönelik olduğunu sözlerine ekledi. Karakuş, Doğu Akdeniz’de Fransa’nın Yunanistan ile boy göstermesinin sebeplerine ilişkin ise şunları söyledi:

“Fransa, Yunanistan’a uçak satma derdinde şu anda. Yunanistan, hava kuvvetlerimize denk bir kuvvet oluşturmak için 20 milyar dolar para harcadı, Fransa’dan uçak satın aldı. Daha önce de 6 adet Patriot ve 2 adet S-300 satın aldı. Bu kadar kötü olmalarına rağmen ayırdıkları para bu. O yüzden Yunanistan haklı olmadığı halde direnmeye çalışıyor. Bir yerde AB ve ABD biliyor, Akdeniz’deki kıta sahanlığı tamamen Türkiye’ye aittir. O yüzden tam anlamıyla Yunanistan’ın yanına geçmiyorlar. Fransa ise Yunanistan’a uçak satmak istiyor. Rafael tipi uçakları var. F-35 uçaklarıyla yarışıyor. Türkiye’nin ABD ile F-35 krizi yaşamasının ardından Yunanistan ABD’ye ‘Türkiye’ye vermediğiniz F-35’leri bize verin’ dedi. Fransa’da ‘aman bu gerçekleşmesin uçakları ben satayım’ diye uğraşıyor.

Emekli Korgeneral Karakuş, “Adaların silahlandırılmasının başlangıcının tarihi 2004’tür. Yunanistan’ın Ege adalarını silahlandırması diye geçiyor ama sadece silahlandırma değil. İşgal ettiler. 16 ada işgal edildi. Orada kimsenin bulunmaması gerekirken Türkiye ile masaya oturulması gerekirken geldiler işgal ettiler. 1996’da Kardak Krizi oldu. Neden oldu? Herhangi bir şekilde Yunanistan’ın oraya çıkmaması için oldu. ‘Adacık, kayalık’ deniyor. Hayır! O senin egemenliğin. Biz ne yaptık, savaş komutuna geçtik. 7-8 gün sonra, 12 saat içerisinde hava kuvvetleri, 2 gün içerisinde deniz kuvvetleri, 7 gün içerisinde kara kuvvetleri savaş komutuna geçtik. Egemenliğine müdahale edildiğinde sen de bu kararı alırsın” diyerek görüş bildirdi.

12 MİL MESELESİ YENİ DEĞİL

Karakuş, “Geçmişte de 12 mile çıkarma teşebbüsünde bulundu ama biz Kardak Krizi’nde olduğu gibi bunu ‘savaş sebebi’ saydık. Bu sebepten ilan edemedi. 1995 yılında da TBMM karar aldı. ‘Eğer Yunanistan deniz sınırlarını 12 mile çıkarırsa biz bunu savaş sebebi sayarız’ dedi. Şu anda yeniden fırsat bulup çıkarmaya çalışıyor. Ama karasuları kapalı göl hale geliyor. Uluslararası sular da kapanacağından bu durumdan ne ABD hoşlanıyor ne de NATO ne İngiltere hoşlanıyor. Bu durumda onlar da devreye girecek” dedi.

“ALMANYA İÇİN HAVAYOLU DEMEK PARA YOLU DEMEKTİR”

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Doğu Akdeniz’de Fransa ve Almanya’nın Yunanistan’ı öne sürdüğünü belirterek, Avrupa’da Almanya, Fransa ve İngiltere arasında çekişmelerin bulunduğunu kaydetti. Karakuş, “İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından Fransa’nın Akdeniz’de hakimiyet kurmasına mâni olmak istiyor. İngiltere, Fransa’nın güçlenmesini istemiyor. O nedenle AB’den ayrıldı ki, Almanya ve Fransa özellikle Kıbrıs’ta etkili olamasınlar. Çünkü Kıbrıs’ta Almanya’nın da gözü var. 150 milyar avro turizm gideri var. Ruslardan çok daha fazla ‘sıcak denizlere inme’ isteği var. Rusya, Suriye’de bir yer elde etti, bir de Libya’da elde etmeye çalışıyor. Ama Almanya’da Kıbrıs’a gelmek istiyor. Almanya, 2004’ten sonra AB havayolu kurdu. Sınırları kaldırarak yeni havayolları belirlediler. Yunanistan’ın hava sahasından, Kıbrıs üzerinden geçilecek, Hindistan’a geçilecek, Basra Körfezi’ne geçilecekti. Havayolu demek, para yolu demektir. Para kazanacaklardı. Almanya, bunun üzerine Münhasır Ekonomik Bölge’yi de elde etmek istiyor. Yunanistan’a verdiği kredi borçlarının tahsilini gerçekleştirmek istiyor” ifadelerini kullandı.

“YUNANİSTAN HAYRETLER İÇİNDE KALDI”

18 Mart 2019’da ilk defa koordinatları belirtilmiş şekilde bugün ve Türkiye’nin olması gereken kıta sahanlığıyla ilgili BM’ye başvuru gerçekleştirildiğine değinen Karakuş, başvurunun ardından Libya ile anlaşma yapıldığını belirterek, Libya ile ilgili Münhasır Ekonomik Bölgeler belli olunca Yunanistan’ın başlangıçta ‘orada Rusya var’ diyerek tepki göstermediğini hatırlattı. Karakuş, Libya’da dengeler değişince Yunanistan’ın hayretler içerisinde kaldığını belirtti.