Koronavirüsle mücadele iyice rayına girmiş görünüyor. Bu bütüncül çalışmanın en büyük etkeni eczacılar oldu. Birinci basamak sağlık kurumları olan eczacılardan tecrübeli Bedia Işık Karantina Günleri’nin konuğu oldu…

Ebru Okanlar/Mülakat

1- Korona salgının olduğu günlerde bir eczacının günü nasıl geçiyor?

Tabii salgının olmadığı günlerde rutin geçiyordu. Günlerimizi ikiye ayırmak gerekiyor. Pandemi öncesi ve pandemi sonrası. Şuan günlerimiz çok yoğun geçiyor, çalışma şeklimiz değişti. Daha öncesinde üniversite de anlamını öğrenmiştik, ama hafızamıza hiç kaydetmemiştik. Çünkü geçmişte bir pandemi yoktu. Ülkemizde daha önce çeşitli travmalar yaşandı deprem gibi, savaş gibi ama pandemiyle alakalı hiçbir tecrübemiz olmadı. Dünyada ülkemizde buna hazırlıksız yakalandık. Bu süreçte hepimizin adaptasyon sıkıntısı oldu, endişelerimiz oldu, kaygılarımız oldu, ama daha sonrasında hızlı bir şekilde toparlayıp neler yapabileceğimizi meslek örgütlerimizin önderliğinde onların uzaktan verdiği eğitimlerle bu süreci idare ediyoruz.

2- Diğer ülkelere göre biz eczacılar olarak nasılız?

Çok iyi olduğumuzu düşünüyorum ve gurur duyuyorum, meslektaşlarım arasında çok ciddi bir dayanışma, bir paylaşım söz konusu oldu bu dönemde, herkes birbirini destekledi.

3- Nöbet saatleriniz değişti mi; kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?

Mesai saatlerimiz değişti çok üstüne çıktı, arka arkaya nöbet tutan arkadaşlarımız oldu. Bu süreçte sabah 09.00’da başlıyor, akşam saat 18.00’de kapanıyor. Cumartesi günüde nöbet sistemine geçtik. Halkımızın 7×24 ilaca ulaşabilmesi için ciddi anlamda nöbet sayıları artırıldı. Eczanelerde nöbetçi arkadaşlarımız hepsi işinin başında bu sürece de bizde tabii ki yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

4- Eczacılar koranavirüsten dolayı nasıl risk altındalar?

Bize gelen hastalarda kim virüs taşıyor, kim taşımıyor, bunu bilmiyoruz. Bunlarla biz bire bir temas halindeyiz, reçetelerini alıyoruz, para alışı yapıyoruz, dolayısıyla bu bizim için büyük bir risk oluyor. Bu aşamada her eczacı kendi eczanesinin konumuna göre, düzenini kurdu. Eczanelerimizi dezenfekte ettik, hastalarla aramıza 1metre yada 2 metre mesafe koyduk, şeritler çektik, mesafe oluşturduk. Hem kendimiz hem çalışanlarımız hem de gelen hastalar için güvenli alan oluşturduk. Bu süreçte bizim de sıkıntılarımız oldu hem evimize hem ailemize bulaştırma söz konusu çalışanlarımıza bulaşacak mı onun endişesini taşıdık. Bunun için çalışanlarımızı koordine ederek belli saatlerde dinlendirerek, mesailerini kısaltarak izinleri artırarak bu süreci götürmeye çalışıyoruz.

5- Şu anki süreç nasıl gidiyor?

İyiye gidiyor ve maske konusundan yola çıkarsak, mesela Çin’de 10 günde en fazla 10 maske olarak, sınırlandırılmış ve ücretli olarak veriliyor. Diğer çoğu ülkede ücretli ama bizim ülkemizde daha kontrollü, daha güzel tedbirler, alındığını düşünüyorum, özelikle dışarı çıkmama yasağı çok olumlu bulaşma riski aza inmiş oluyor.

6- Eczanelerde satılan dezenfektanlar, kolonyalar, maskeler bunların fiyatları yüksek mi?

Biz eczacılar yakın zamanda maskeyi 50 kuruşa da sattık, 75 kuruşa da sattık, 1 liraya da sattık, fakat bu süreçte hazırlıksız yakalandığımız için yani bir maskeyi, bir eldiveni eczane ne kadar stoklayabilir ki? İnsanlar biz maskeyi 50 kuruştan alıp, 5 liraya satmışız gibi, muamele ettiler… Kesinlikle böyle bir şey yok, eczaneler her şeyi faturalı alıyorlar ve her eczanede bunu resmi olarak tespit edebilirsiniz.

7- Eczacıların birinci basamak sağlık kurumları olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunu bütün eczacılar olarak, çok iyi karşıladık, bunun içinde Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya teşekkür ediyoruz. Bizler sağlık danışmanlığı konusunda birinci sıradayız, bu süreç eczanenin önemini ortaya çıkarttı, her kez açısından bizim için de tabii ki mutluluk verici oldu.

8- Korona virüs başladığından bu yana hastalarla ilginç bir anınız var mı?

Geçen cumartesi nöbetçiydim, kemoterapi görmüş bir hasta düşmüştü bir travma yaşamış kolunda kırık vardı. İlacını almaya bize geldiğinde o kadar çok dua etti ki, sürekli hastalardan dua alıyoruz, sağ olsunlar ama o kadar içten dua etti ki gözyaşlarını tutamadım, o beni ciddi anlamda etkiledi.

9- Yeni eczacı adaylarına neler söylemek istersiniz?

Yeni eczacı arkadaşlarımız, tabii bilgileri daha taze yeniler, enerji dolular, stajyerlerimizden görüyoruz bizim tecrübelerimizle bunu harmanlarlarsa tabii ki daha güzel şeyler ortaya çıkacak. Nerede olursak olalım, hangi işi yaparsak yapalım, bunu mutlaka sevgiyle yapmamız lazım, her zaman kendilerine önerim, mesleğinizi her koşulda, sahip çıkmamız gerekiyor.

10- Bizlere neler söylemek istersiniz son olarak?

Bu süreç geçecek, mümkün olduğunca süreci sabırlı şekilde iyi değerlendirmeye çalışalım, sakin olmaya çalışalım, kurallara uyalım, endişe etmeyelim, bütün ihtiyaçlarımızı giderecek sistemin içindeyiz, ilaca ulaşımımız kolay ve bu süreçte evde kalmaya devam diyorum.