Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Weimar üçgeni olarak Rusya’nın yeni direnişçisi rolünde.

Baltık ülkeleri ve Polonya gibi bazı ülkeler, Başkan Macron'un Moskova tehdidine ilişkin "gerçekçi" değerlendirmesine açıkça dönüşünü memnuniyetle karşılıyor.

Diğerleri, özellikle Şansölye Olaf Scholz'un Almanya'sı, Fransız ruhu karşısında dehşete düşmüş durumda.

FRANSA SEÇİMLERİ MACRON'A ROL MÜ DEĞİŞTİRDİ?

Avrupa seçimleri yaklaşıyor ve aşırı sağcı Marine Le Pen ile Jordan Bardella, Macroncuları alt etmeye hazır görünüyor.

Peki Emmanuel Macron Ukrayna'yı kendi tarafı ile muhalefet arasında bir fay hattı oluşturmak için mi kullanıyor, kendi bilinçli saldırganlığı ile Bayan Le Pen'in geçmişte Moskova'yla olan bulanık suç ortaklığı arasında bir karşıtlık mı oluşturuyor?

Perşembe akşamı Fransız televizyonunda yapılan canlı bir röportajda cumhurbaşkanı, bu kritik soruların sorulduğunu üstü kapalı olarak kabul etti.

Ancak gerçek Macron tarzında, o, yumuşatmak için değil, iddia etmek için yola çıktı. Yeni bulduğu telaşı susturmak bir yana, bunu açıkladı.

Güvercinden şahine "dönüşümünden" zerre kadar utanmayan başkanın görüşü, birinin kaçınılmaz olarak diğerinden önce gelmesi gerektiği yönündeydi.

MACRON'UN DÖNÜŞÜMÜNÜN SEBEBİ: RUS SALDIRGANLIĞI

Ancak bir düşmana ulaşmaya yönelik tüm çabalar tükendikten sonra, o düşmanın sınırın ötesinde olduğunu kesin olarak söylemenin mümkün olabileceğini ileri sürdü.

Dahası, kendini haklı çıkarmasının ikinci bölümünde, Rusların saldırganlığını artık tamamen yeni bir düzeye çıkardığını savundu.

Kendisi, Kremlin'in son aylarda "dikkate değer ölçüde daha sert bir tutum benimsediğini", Rus ekonomisini kalıcı bir savaş zeminine oturttuğunu söyledi; iç muhalefete yönelik baskının artırılması; Fransa ve diğer ülkelere yönelik siber saldırılar artıyor.

Ukrayna'nın giderek kuşatılmış göründüğü ve ABD'nin artık bir müttefik olarak güvenilir olmadığı bir dönemde, Avrupa yeni bir dünyaya giriyordu, şöyle konuştu: "Düşünülemez olduğunu düşündüğümüz şeylerin gerçekte gerçekleştiği bir dünya."

MACRON NE KADAR İKNA EDİCİ?

Bu nedenle, yeni Macron doktrinine göre, Fransa ve Avrupa'nın bir sursaut hazırlaması gerekiyordu; ölmekte olan çağın rahat kesinliklerinden yeni çağın sert gerçeklerine zihinsel bir sıçrama.

BM: İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırmasıyla yaklaşık 110 bin Filistinli Refah'tan ayrıldı BM: İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırmasıyla yaklaşık 110 bin Filistinli Refah'tan ayrıldı

Kasıtlı olarak Churchillvari bir tonla, barışı korumak için Avrupa'nın savaşa hazır olması gerektiğine inanıyor.

Ancak Emmanuel Macron'da her zaman olduğu gibi şu soru da var: İkna edebilir mi?

Çünkü Fransız devlet başkanının kalıcı sorunu elbette beyin gücü eksikliği değil, bu zekayı farklı bir yeteneğe, liderliğe dönüştürme becerisi. Başkalarının takip etmesini sağlama kapasitesi.

Ve bu konuda diğerlerinin hizaya gelip gelmeyeceği henüz belli değil.

Muhabir: GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN