Midenizi yemekle doldurduğunuzda, özellikle tatillerde saatlerce kanepede yatma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Ancak bazı insanların fark edemediği şey, çok yemek yedikten sonra uzanmanın vücudunuzu düşündüğünüz gibi rahatlatmayacağıdır.

UT Güneybatı Tıp Merkezi'ne göre sıklıkla laringofaringeal reflü (LPR) olarak adlandırılan sessiz reflü, potansiyel olarak "aşırı yeme ve yemekten hemen sonra uzanma" nedeniyle ortaya çıkabilir.

UT Güneybatı Tıp Merkezi, LPR'yi "mide asidinin yemek borusundan (yutma tüpünden) gırtlağa (ses kutusu) ve boğaza doğru aktığı bir durum" olarak tanımlıyor.

Yiyecekleri yutulduğunda, yemek borusunun alt ve üst kısımlarında mideye bağlı halka şeklinde bir kas olan iki sfinkteri geçerek yemek borusundan aşağı doğru hareket eder. Gastrointestinal sistem gıdayı sindirmeden önce sfinkterler kapanır ve böylece içerik yemek borusuna geri dönemez.

Saç ve Sakal için badem yağı faydaları neler? Saç ve Sakal için badem yağı faydaları neler?

Tıp merkezi, "Eğer sfinkter düzgün bir şekilde kapanmazsa, asidik mide içeriği yemek borusuna, boğaza ve gırtlağa kadar geri akabilir" diyor.

LPR'nin potansiyel nedenleri arasında alkol kullanımı, tütün kullanımı, baharatlı veya kızartılmış yiyecekler gibi "belirli yiyecek seçimleri", obezite, aşırı yeme alışkanlıkları, karın çevresine sıkı oturan giysiler ve yiyecek tüketiminden hemen sonra uzanma yer alır.

Bu durum diğer asit reflü formları gibi göğüste yanma semptomlarını uyandırmasa da, LPR ile ilişkili bir dizi başka semptom vardır. Astım, ses kısıklığı, geniz akıntısı, boğazda yumru hissi, boğazda acı tat, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı ve boğazda yanma hissi sessiz reflü belirtileridir.

LPR, ses kısıklığının, larenjitin, kronik boğaz temizlemenin ve buna bağlı semptomların altında yatan neden olabilir. Cleveland Clinic, “mide yanması veya hazımsızlık gibi tipik asit reflü semptomlarınız olmayabilir” diye açıklıyor. "Asit reflü semptomları genellikle göğsünüzün içindeki alt yemek borunuzu etkiler. Ancak LPR'niz varsa, reflü, gırtlağınıza (ses kutusu) ve farenksinize [boğazınıza] doğru sürünme alışkanlığına sahiptir.

Bazı yiyecek ve içecekler alt yemek borusu sfinkterinde yırtılmaya neden olabilir; kahve, çikolata, nane, sarımsak ve soğanın tümü LPR'ye neden olma potansiyeline sahiptir.

LPR'nin tek bir nedeni olmadığından tedaviler yaşam tarzı ve diyet ayarlamalarını içerir. Cleaveland Kliniği, "Bazı insanlar LPR'lerini yalnızca yaşam tarzı değişiklikleriyle çözebilir. Ancak LPR'nin iyileşmesi zaman alır, bu nedenle ayarlarınızın işe yarayıp yaramadığını anlayabilmeniz birkaç ay sürebilir." diyor.

İyileşme sürecini ilerletmeye yardımcı olmak için proton pompası inhibitörleri adı verilen ilaçlar da sunulmaktadır. Cleveland Clinic, ameliyatın yalnızca "yemek borusu sfinkter kaslarınızı etkileyen, mide fıtığı gibi bariz bir kusur" gibi ciddi vakalarda gerekli olduğunu belirtiyor.

Kaynak: independent

Editör: Haber Merkezi