DEMET İLCE / MUHABİR

Özofagus ya da bilinen adıyla yemek borusu kanseri, dünya genelinde ve Türkiye’de artış gösteren önemli bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre sadece 2020 yılında dünya genelinde 600 bin vaka görüldü. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde artış gösteren bu kanser türü, erken teşhis edilmediğinde yüksek ölüm oranına sahip.

“ALTINCI EN YAYGIN KANSERDEN ÖLÜM SEBEBİ”

Yemek borusu kanseri dünya genelinde altıncı en yaygın kanserden ölüm sebebi olduğunu belirten İAU VM Medical Park Florya Hastanesi Medikal Onkoloji hekimlerinden Prof. Dr. İrfan Çiçin, yemek borusu kanserine erkeklerin kadınlara oranla daha fazla yakalandığını söyledi.

Çiçin, yemek borusu kanseri boğazınızdan midenize kadar uzanan uzun, içi boş bir boru olan özofagusta meydana gelen kanser olduğunu belirterek “Yemek borusu (özofagus), yuttuğunuz gıdayı boğazınızın arkasından mideye, sindirilmek üzere taşımaya yardımcı olur” dedi.

Yemek borusu kanseri genellikle yemek borusunun içini döşeyen hücrelerde başladığını ifade eden Prof. Dr. Çiçin, “Yemek borusu kanseri yemek borusunun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Erkekler yemek borusu kanserine kadınlardan daha sık yakalanır. Yemek borusu kanseri dünya genelinde altıncı en yaygın kanserden ölüm sebebidir. Farklı coğrafik yerleşimlerde görülme oranları farklılık gösterir. Bazı bölgelerde, yemek borusu kanseri vakalarının daha yüksek oranda olması, tütün ve alkol kullanımına veya belirli beslenme alışkanlıklarına ve obeziteye atfedilebilir” dedi.

YEMEK BORUSU) KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yemek borusu kanserinin bulgu ve belirtilerini Prof. Dr. Çiçin, şöyle sıraladı:

“Yutkunma güçlüğü (disfaji)

İstemsiz kilo kaybı

Göğüs ağrısı, göğüste basınç veya yanma

Kötüleyen hazımsızlık veya mide yanması

Öksürme veya ses kısıklığı

Erken yemek borusu kanseri tipik olarak bulgu veya belirti göstermez”

YEMEK BORUSU KANSERİ NEDENLERİ NELERDİR?

Yemek borusu kanserine yol açan etmenlerin tam olarak neler olduğu konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Çiçin, “Yemek borusu kanseri, yemek borunuzdaki hücrelerin DNA’larında hatalar (mutasyonlar) gelişmesi sonucu oluşur. Hatalar hücrelerin kontrolsüzce büyümesine ve bölünmesine sebep olur. Biriken anormal hücreler yemek borusuna yakın yapıları istila etmek ve vücudun diğer bölgelerine yayılmak üzere büyüyebilen bir tümör oluştururlar” dedi.

YEMEK BORUSU KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Yemek borunuzun kronik irritasyonunun yemek borusu kanserine neden olan değişikliklere katkıda bulunabileceği düşünüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Çiçin,  “Yemek borusu hücrelerinde tahrişe neden olan faktörler ve yemek borusu kanseri riskinizi arttıran faktörler şunlardır:

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)

Sigara kullanma

Yemek borusu hücrelerinde kanser gelişimi öncesi değişiklikler (Barrett özofagusu) olması,

Uzmanından "pasif agresif kişilik bozukluğu" değerlendirmesi Uzmanından "pasif agresif kişilik bozukluğu" değerlendirmesi

Obezite

Alkol kullanma

Safra reflüsü olmak,

Gevşemeyen bir özefageal sfinkter nedeniyle yutma zorluğu (akalazya)

Sürekli olarak çok sıcak sıvıları içme alışkanlığına sahip olma

Yeteri kadar meyve ve sebze yememe

Göğüs veya üst karın bölgesinden radyasyon tedavisi görme”

YEMEK BORUSU KANSERİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR?

Yemek borusu kanseri riskinizi azaltmak için önlemler alabilineceğini ifade eden Prof. Dr. Çiçin,  “Sigarayı bırakın. Eğer sigara içiyorsanız, bırakma stratejileri hakkında doktorunuzla konuşun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak ilaçlar ve danışmanlık hizmetleri mevcuttur. Eğer sigara kullanmıyorsanız başlamayın.

Alkol kullanıyorsanız ölçülü kullanın. Alkol kullanmayı seçerseniz, bunu ölçülü olarak yapın. Sağlıklı yetişkinler için bu, her yaştan kadın ve 65 yaşından büyük erkeklerde günde bir kadeh içki, 65 yaş ve altındaki erkekler ise günde iki kadeh içki içmek anlamına gelir.

Daha fazla meyve ve sebze yiyin. Beslenme şeklinize çeşitli renkli sebze ve meyve ekleyin.

Sağlıklı bir kilo idame ettirin. Fazla kilolu veya obezseniz, kilo vermenize yardımcı olacak stratejiler hakkında doktorunuzla konuşun. Haftada yarım veya 1 kilo olmak üzere düzenli ve yavaş kilo vermeyi hedefleyin” şeklinde konuştu.

Editör: Demet İlce