1000'den fazla yeni güneş sistemi nesnesi bulundu 1000'den fazla yeni güneş sistemi nesnesi bulundu

Yeni araştırmalar, güneybatı İngiltere'de tesadüfen keşfedilen fosilleşmiş ağaçların, dünyanın bilinen en eski ormanlarına ait olduğunu ortaya çıkardı. 390 milyon yıllık fosiller, dünyanın bilinen en eski ormanı olan, geçmişi 386 milyon yıl öncesine dayanan New York eyaletindeki Gilboa fosil ormanının yerini alıyor.

Journal of the Journal'da 23 Şubat'ta yayınlanan yeni bir çalışmanın baş yazarı Neil Davies, yeni keşfin, iki ekosistem arasındaki farklılıkları vurguladığını ve ormanların yalnızca birkaç milyon yıl içinde nispeten ilkel olmaktan iyi yerleşik hale geldiğini öne sürdüğünü söyledi.

Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü'nde profesör olan Davies, bulgunun dikkat çekici olduğunu, çünkü Gilboa'da bulunan karmaşık antik bitki dizisi ile sadece bir tür bitkiye ev sahipliği yapmış gibi görünen yeni keşfedilen orman arasındaki keskin farklılıkları ortaya çıkardığını söyledi.

Kladoksilopsidler olarak bilinen ve artık nesli tükenmiş olan bu bitki türünün eğrelti otları ve sfenopsidlerle (at kuyruğu) yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Davies, "Palmiye ağaçlarına benziyorlar ama hiçbir şekilde palmiye ağaçlarıyla akraba değiller. Uzun bir merkezi gövdeleri var ve palmiye yapraklarına benziyorlar, ama bu palmiye yaprakları aslında yaprak değil; aslında sadece bir sürü ince dal." dedi.

Davies, bu ince dallarla taçlandırılmış ağaçların yaklaşık 6,5 ila 13 fit (2 ila 4 metre) yüksekliğinde durduğunu, bunun da "çok uzun bir orman olmayacağı" anlamına geldiğini söyledi.

Davies, fosil ağaçların hem tortuyla dolu içi boş gövdeler hem de çağlar boyunca düzleşmiş düşmüş kütükler olarak korunduğunu söyledi. Eskiden ağaçlara dalların bağlandığı yerlerdeki küçük yara izlerinin hala görülebildiğini ekledi.

Davies ve meslektaşları, Orta Devoniyen dönemine (393 milyon ila 383 milyon yıl önce) tarihlenen Adam Asmaca Kumtaşı Formasyonu'ndaki saha çalışması sırasında orman kalıntılarına rastladılar. Davies, Devoniyen döneminde, şimdiki Birleşik Krallık'ın, ekvatorun hemen altında yer alan Laurentia adlı bir kıtanın parçasını oluşturduğunu, bunun da iklimin sıcak ve kuru olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Dünyanın başka yerlerinde de daha yaşlı ağaçlar mevcut; bitkiler ilk kez 500 milyon yıl önce karada koloni kuruyor, ancak bu yeni keşif, ağaçların birbirine yakın ve toplu olarak büyüdüğü bir ormanın en eski örneğidir.

Davies, "Belirli bir alanda birbirine bitişik büyüme konumlarında duran ağaçların bulunduğu kayalar bulduk. Dolayısıyla, orada büyüyen ağaçların olduğunu kesin olarak söyleyebileceğimiz bir anlık görüntüye bakıyoruz. Bu spesifik konum ve baktığımız çökelti orman tabanıdır." dedi.

Fosil ağaçların arasında araştırmacılar, küçük Devoniyen yaratıklarına ait yollar buldular. Davies, "Şu anda karada dolaşan çok sayıda küçük eklem bacaklıdan daha büyük bir şey yok. Yakınlardaki bazı göl ve nehirlerde amfibi benzeri şeyler ve balıklar bulabilirsiniz." dedi.

Araştırmacılar başlangıçta çökeltileri incelemeye başlamış olsa da, fosil ağaçların tesadüfi keşfi Devoniyen bitki ekolojisinde bir dönüm noktasını ortaya çıkarabilir. Davies, "Bu, yaklaşık 390 milyon yıl önce orman benzeri ortamlarda ani bir kalkışın yaşandığını gösteriyor" dedi.

Kaynak: livescience