Merve Dere/Muhabir

Bilim insanları, uzun yıllardır süregelen bir inancı çürüten dikkat çekici bir araştırma sonucunu paylaştı: "Sinekler ve böcekler ışığa gelir" söylemi gerçeği yansıtmıyor. İşte araştırmanın detayları…

Antarktika'da İsviçre büyüklüğündeki buz deliği çatlamaya devam ediyor! Bilim insanları nihayet nedenini biliyor Antarktika'da İsviçre büyüklüğündeki buz deliği çatlamaya devam ediyor! Bilim insanları nihayet nedenini biliyor

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, birçok böcek doğrudan ışık kaynağına gitmiyor. Geceleri dış mekan fenerleri, elektrik direkleri ve sundurma ışıkları etrafında çırpınırken aslında ışığa sırtlarını dönüyorlar.

Araştırmacılar, ışık etrafındaki davranışları tanımlamak için çeşitli böcek türlerini incelediler. Ancak, ışığın varlığında yukarı ile aşağı arasındaki farkı algılayamadıkları görüldü. Bu durum, ışığı gökyüzü olarak algılayan böceklerin kafasını karıştırıyor. 

Uzmanlar, yapay ışıkları gökyüzü zanneden böceklerin sırtlarını veya vücutlarının üst kısımlarını ışık kaynaklarına doğru çevirerek uzayda yeniden yön bulmaya çalıştıklarını belirtiyor. Araştırmacılar, 11 farklı böcek türünün hareketlerini laboratuvar deneylerinde ve doğal ortamlarında inceledi. Kaydedilen videoları analiz ederek, böceklerin çoğunun ışık kaynağına sırtlarını döndüğünü tespit ettiler.

Araştırmacı Yash Sondhi, "Videoları ağır çekimde izlediğinizde, böceklerin ışık kaynağına doğru uçtuğu izlenimi yaratan ancak aslında sırtlarını dönen bir davranış sergilediğini görüyorsunuz" şeklinde konuştu. Araştırmacılar, videoları analiz ederek böceklerin ışık etrafında dönme, durma ve ters dönme gibi farklı hareket modellerini gözlemlediler.

Muhabir: Merve Dere