Kurum, yeni ekonomi ekibinin kademeli politika sıkılaştırmasına ve ortodoks olmayan politikalardan dönüşe devam etmesi durumunda Türk ekonomisinin orta vadede yeniden dengelenebileceğini belirtti.

Kısa vadeli riskler

Türkiye'nin cari denge pozisyonunun halen zayıf olması sebebiyle yüksek kalacağını kaydetti. Kurum, jeopolitik riskler veya mevcut ortodoks politikalardan geri dönüş finansal istikrara zarar verebileceğini belirtti.

Kurum, "Bu, daha zayıf yabancı ve yurtiçi güvenini yansıtmak, mevduat dolarizasyonunda yeniden artış ve lira üzerinde ek baskı şeklinde kendini gösterebilir" ifadelerini kullandı.

Doğu Karadeniz'in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı Doğu Karadeniz'in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı

Kurum, baz senaryosu kapsamında önümüzdeki çeyreklerde nominal kredi büyümesinin keskin bir şekilde düşmesini beklediğini belirtti.

Dolar/TL beklentisi 40

Kurum bankaların kredi kayıplarının 2024'te yaklaşık yüzde 3,5 olacağını, tahsili gecikmiş alacak oranının ise yüzde 4-yüzde 5 civarına yükseleceğini öngördü.

Bankaların kârlılık ve sermaye oranları düşecek

Sektör için enflasyon muhasebesi uygulamasının hâlâ belirsiz olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, "Eğer enflasyon muhasebesine geçilirse açıklanan karlarda ciddi düşüşler görmeyi bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Düşük kârlılık ve lira değer kaybının özellikle kamu bankalarının sermaye seviyelerine zarar vereceği belirtilen değerlendirmede bir başka tur sermaye artışının seçenek dışı olmadığı vurgulandı.

Editör: Haber Merkezi