Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün bir ekibiyle yürütülen çalışmalar, 10 kişilik ana ekip ve 6-7 işçiyle devam ediyor.

Çanakkale’deki Kazılarda 3 Bin 400 Yıllık Sapan Taşı Bulundu2

Prof. Dr. Sazcı, 2024 kazı sezonunda bulunan sapan taşının, genellikle taş veya pişmiş topraktan üretilen nadir bir kurşun örneği olduğunu belirtti. Daha önce 2018 yılında da bir tane bulduklarını, ancak yüzeyde olduğu için tarihleme yapamadıklarını vurguladı. Bulunan sapan taşı, yaklaşık 3 bin 300-3 bin 400 yıl öncesine, Son Tunç Çağı ile Erken Demir Çağı arasına tarihleniyor ve öldürücü bir silah işlevi görüyor.

Çanakkale’deki Kazılarda 3 Bin 400 Yıllık Sapan Taşı Bulundu3

İstanbul’un tarihi çarşıları İstanbul’un tarihi çarşıları

Kurşun sapan taşlarının örnekleri genellikle Kıbrıs ve Girit Adası kökenli olup, Girit’teki Minos kültürüne ait Knossos yerleşiminde de bulunmuştur. Sazcı, gelibolu yarımadasında savaşlar sırasında atılan milyonlarca kurşun arasında bu sapan taşının bölgedeki en eski kurşun örneği olduğunu ifade etti. 2018 yılında bulunan sapan taşının 43 gram, bu yeni buluntunun ise 33-34 gram ağırlığında olduğunu belirtti. Kurşun, bir insana isabet ettiğinde delip geçebilecek ya da kalıcı hasar verebilecek bir yapıya sahip.

Çanakkale’deki Kazılarda 3 Bin 400 Yıllık Sapan Taşı Bulundu4

Kaynak: İHA