Meclis Başkanvekili Celal Adan, HEDEP Milletvekili Sırrı Sakık'ın konuşmasının ardından mikrofonunun açık olduğunu unutarak "Pez...ler" diyerek küfür etmesinin ardından haftanın ilk genel kurul oturumunda HEDEP'li milletvekilleri MHP'li Adan'ı istifa etmesini talep etti. Tansiyonun yükseldiği oturumda HEDEP'li milletvekilleri tutumundan dolayı Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ı Meclis sıralarına vurarak protesto etti. Protestolar son bulmayınca Bozdağ, oturuma ara vermek zorunda kaldı.

“HEPİMİZE KÜFÜR MÜ EDECEK”

HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Anayasa'nın 94'üncü maddesine göre Meclis Başkanı'nın Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerinde Meclis tartışmalarına katılamayacağının belirtildiğini hatırlattı. Beştaş, "Bütün parlamentoya sesleniyorum. Bu konuda bugün bir tutum almazsak Meclis Başkanvekili hepimize küfür mü edecek?" diye sordu. Beştaş, oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oturuma ara vererek Meclis Başkanlık divanıyla görüşmeler yapmasını talep etti.

"BUNU KABUL ETMEYECEĞİZ"

Celal Adan'ın sarf ettiği kirli dilin Meclis'in 600 milletvekilini ilgilendirdiğini ifade eden Beştaş, "Biz halkı temsil ediyoruz, toplumu temsil ediyoruz. Bizim dilimiz küfür, hakaret olduğu zaman biz ne anlatacağız? Meclis Başkanvekilliği tarafsız bir kurumdur. Anayasa 94'te düzenlenmiştir. İçtüzükten, Anayasa'dan muaf değildir. Bu konuda sorumluluğu çok daha yüksektir" ifadelerini kullanan Adan'ın istifa etmesi gerektiğini belirtti ve "Biz bunu sineye çekmeyeceğiz, bunu kabul etmeyeceğiz. Meclis Başkanını göreve çağırıyoruz" diye konuştu.

"TUTANAKLARDA YOK, KİMİ HEDEF ALDIĞI BELLİ DEĞİL"

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ise küfür içerikli ifadenin tutanaklarda yer almadığını belirterek "Burada hedef alınan, öznesi belli olan; 'şunu hedef aldı, bu net bir şekilde videodan anlaşılıyor, şuna söylendiği belli oluyor' dediğiniz bir durum varsa tartışalım. Ancak basın haberlerini esas alarak 'bu bize söylenmiştir' diye bir zorlama yorum içine girmek doğru olmaz" dedi. Adan'ın sözlerinde bir şahsın ya da partinin hedef alındığına dair herhangi bir emare olmadığını, divanın kendi arasında konuştuğunu vurgulayan Bülbül, Adan'ın bundan sonra da tarafsız bir şekilde Meclis'i yöneteceğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi