TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı ilk enflasyon raporunda parasal sıkılaştırma politikasının devam edeceğini ve enflasyonun Mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra gerilemeye başlayacağını öngördü. 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 36, 2025 yılı sonunda ise yüzde 14 olması tahmin ediliyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın sunumunda, enflasyonla mücadelede kararlı bir duruş sergilediklerini ve bu konuda somut adımlar attıklarını vurguladı.

Dezenflasyon vurgusu yapan Karahan, Merkez Bankası olarak güçlü ekibiyle birlikte dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edeceklerini söyledi. Enflasyon hedefleriyle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurguladı.

Enflasyon Beklentileri ve Fiyatlama Davranışları

Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ettiklerini ve enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade etti.

Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşunu sürdürerek enflasyonu tahmin ettikleri patikaya düşüreceklerini ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağını belirtti.

Küresel Ekonomi ve Faizler

Küresel olarak önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızının önem kazandığını ve Merkez Bankalarının indirim süreçlerini kademeli bir şekilde sürdüreceklerini ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağını değerlendirdi.

Talep Dengelenmesi ve Perakende Satışlar

Sıkılaştırma adımlarıyla talepte dengelenme sürecinin başladığını ve perakende satışların mevcut seviyesinin hala dirençli olduğunu değerlendirdi.

Dış Ticaret ve Cari Denge

Son dönemde ithalat eğiliminin zayıfladığını ve otomobil ithalatının artışının da bu dönemde hız kestiğini söyledi.

Ocak ayı geçici verilerinin dış ticaret eğiliminde iyileşmenin devam ettiğini gösterdiğini ve cari dengede iyileşmenin devamını öngördüğünü belirtti.

Parasal sıkılaştırma döngülerinin cari dengeyi düzenlemeye katkıda bulunmaya başladığını vurguladı.

Hizmet Enflasyonu ve Kiralarda yavaşlama

Hizmet enflasyonu eğiliminde son çeyrekte yavaşlama kaydedilmesine rağmen katılık sürmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir bileşeninin kiralar olduğunu ve konut piyasası gelişmelerinin öncü göstergeler olarak yakından takip edildiğini söyledi. Büyük kentlerde konut fiyatlarında artış hızının belirgin şekilde yavaşladığını ifade etti.

Enflasyon Beklentileri

Karahan, enflasyon beklentilerinin seviyesi ve dağılımının önemli ölçüde iyileştiğini söyledi.

Parasal Sıkılaştırma ve Politika Faizi

Karahan, parasal sıkılaştırma sürecinde kredi ve mevduat faiz oranlarının da yükseldiğini ve finansal koşulların sıkılaştığını belirtti. Ocak ayında politika faizinin ulaştığı seviye ve parasal aktarımı güçlendirmek için atılan adımlarla birlikte dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını değerlendirdi.

Karahan, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar politika faizinin mevcut seviyesini koruyacaklarını söyledi. Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma öngörülmesi halinde ise parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıkladı.

Likidite Yönetimi ve TL Mevduat

Karahan, likidite sterilizasyonuna ön alıcı bir anlayışla ve güçlü şekilde devam edeceklerini ve TL mevduat faizlerinin yeniden artmaya başladığını söyledi. Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceklerini ve Ocak ayında TL mevduat payındaki artışın yavaşladığını gözlemlediklerini belirtti. Son düzenlemeler ile TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi ile parasal aktarımın güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Mevduat faizleri ve TL mevduat payı, politika çerçevesinin önemli bir bileşeni olmaya devam edecektir.

Enflasyon Tahminleri ve Görünüm

Bakan Bayraktar'dan Karadeniz'de petrol açıklaması geldi! Bakan Bayraktar'dan Karadeniz'de petrol açıklaması geldi!

Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinin bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kalmıştır. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir.

Enflasyonun Seyri ve Dezenflasyon Süreci

Karahan, enflasyonun Mayıs ayında zirve yapacağını ve dezenflasyonun 2024'ün ikinci yarısında başlayacağını söyledi. Ortalama aylık enflasyon yılın son çeyreğinde yüzde 1,5 civarına gerileyecek. Yılın ilk yarısında mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun ortalama olarak yüzde 4’ün altında, ocak ayı hariç ise yüzde 3 civarında seyredeceğini öngörüyoruz. Mayıs sonrasında yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğimiz dezenflasyon dönemine gireceğiz.

Editörün notu:

Fatih Karahan'ın sunumunda, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı tutumu ve 2024 yılı için enflasyon tahminleri vurgulandı. Dezenflasyon sürecinin 2024'ün ikinci yarısında başlaması ve enflasyonun 2026 yılında tek haneli seviyelere gerilemesi öngörülmektedir.

TCMB'nin yeni Başkanı Fatih Karahan "Enflasyon Raporu 2024-I" sunumunu gerçekleştirdi. Sunum soru-cevap şekilde devam etti.

Muhabir: Pınar KARAHAN