Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı, millî edebiyatın önemli isimlerinden Mehmet Doğan 77 yaşında vefat etti.

Türkiye Yazarlar Birliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre; uzun süredir tedavi gören Doğan’ın cenaze namazı, 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü ikindi namazını müteakip Hacı Bayramı Veli Camii'nde kılınacak.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Taziye Mesajı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Doğan’ın vefatıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dâr-ı bekâya irtihal eden, millî edebiyat ve ‘Türk Dili’ davasının sebatkâr öncülerinden, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı D. Mehmet Doğan’a Allah'tan rahmet; ailesine, dostlarına ve talebelerine başsağlığı diliyorum," dedi. Kurtulmuş, Doğan’ın Türkçe kelimeleri derlediği sözlüğün kültürel dünyaya büyük bir miras bıraktığını vurguladı.

Mehmet Doğan’ın Hayatı ve Kariyeri

1947 yılında Ankara’nın Kalecik ilçesinde doğan Mehmet Doğan, eğitimine Ankara Gazi Lisesi’nde başladı. Ardından, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin radyo-televizyon uzmanlık bölümünü tamamladı. Mezuniyetinin ardından Türk Tarih Kurumu’nda dokümantalist olarak çalıştı ve askerlik görevini tamamladıktan sonra Dergah Yayınları’nda yayın yönetmenliği yaptı.

1977 ve 1978 yıllarında TRT Genel Müdür danışmanlığı görevinde bulunarak yayıncılık alanındaki kariyerine devam etti. 1980’li yıllarda Ankara’ya dönen Doğan, “Büyük Türkçe Sözlük”ü hazırlamaya başladı ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş çalışmalarına öncülük etti. Ayrıca Birlik Yayınları’nı kurarak edebi alandaki katkılarını sürdürdü.

Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi’nde sözleşmeli film yapımcılığı ve senaryo yazarlığı yaparak, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yazarlık dersleri verdi. 1996’da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçilen Doğan, bu görevi 2005 yılına kadar sürdürdü.

Mehmet Dogan Vefatettı

Savunmaya öz transfer Savunmaya öz transfer

Eserleri ve Katkıları

Mehmet Doğan, 1980’lerden itibaren birçok gazete ve dergide günlük ve haftalık yazılar kaleme aldı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nin yayınlanmasına öncülük etti ve bu ansiklopedide birçok madde yazdı. Ayrıca Türk Aile Ansiklopedisi’nin üç ciltlik yayınını yönetti.

Doğan, Türkçenin uluslararası alanda tanıtımına katkıda bulunan "Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri"ni başlattı ve 2000'li yıllarda yazarlık öğretiminin gelişimine öncülük etti. Yazar, "Büyük Türkçe Sözlük", "Okullar İçin Büyük Türkçe Sözlük", "İlk Sözlük" ve "Temel Büyük Türkçe Sözlük" gibi pek çok önemli sözlüğün hazırlığına katkı sağladı.

Ödülleri ve Onurlandırmaları

Mehmet Doğan, çeşitli ödüllerle onurlandırıldı. 1978’de "Türkiye Milli Kültür Vakfı Teşvik Ödülü", 1982’de "Yazarlar Birliği Dil Ödülü", 1995’te "Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı", 2004’te "7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü" ve 2012’de "Karaman Dil Ödülü" aldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2017’de "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü"ne layık görüldü. 2021 yılında ise "Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü"nü aldı.

Kaynak: Haber Merkezi