DEMET İLCE / MUHABİR

Nature dergisinde yayınlanan çığır açıcı bulgu, ilk insanların Avrupa'ya gelişine ve seyahatlerinin yönüne ışık tutuyor.

Bu, erken insan atalarının Avrupa'ya göçünün ilk nabzının doğudan veya güneydoğudan geldiği hipotezini doğruluyor.

Modern insanları ve Neandertaller gibi yakından ilişkili ata türlerini içeren homininlerin iki ila bir milyon yıl önce Avrasya'ya geldiği düşünülüyor, ancak Avrupa'ya girişlerinin kesin zamanını belirlemek zor.

Modern insanlar Afrika'yı yaklaşık 270.000 yıl önce terk ederken, insan ata türlerinden herhangi birinin Avrupa'ya tam olarak ne zaman girdiği bilinmiyor.

Bosna Hersek'te Türkiye'nin desteğiyle yeniden yapılan Arnaudiye Camii törenle ibadete açıldı Bosna Hersek'te Türkiye'nin desteğiyle yeniden yapılan Arnaudiye Camii törenle ibadete açıldı

Araştırmacılar, bunun temel olarak o çağa ait arkeolojik alanların azlığından kaynaklandığını söylüyor.

Büyük kazıların yapıldığı nadir yerlerden biri, 1970'lerden bu yana taş devrinden kalma aletlerin ortaya çıkarıldığı Batı Ukrayna'daki Korolevo'dur.

70'lerde araştırmacılar bölgede volkanik kayalardan kasıtlı olarak şekillendirilmiş bir dizi yontma taş ortaya çıkardılar.

Artık bilim insanları, aletleri çevreleyen tortul kaya katmanlarının yaşını yaklaşık 1,4 milyon yıl öncesine kadar tarihlendirmek için yeni yöntemler kullandılar.

Araştırmanın yazarlarından Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden Mads Faurschou Knudsen, Associated Press'e şunları söyledi:

"Bu, Avrupa'da tarihlenen herhangi bir insan türünün en eski kanıtıdır."

Ancak, bu aletleri muhtemelen ilk insan atalarından hangisinin tasarladığı belirsizliğini koruyor.

Araştırmacılar bunun dik yürüyen ve ateş kullanımında ustalaşan ilk tür olan Homo erectus olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Araştırmanın başyazarı Roman Garba, yaptığı açıklamada, "En eski atamız Homo erectus, yaklaşık iki milyon yıl önce Afrika'yı terk edip Orta Doğu, Doğu Asya ve Avrupa'ya giden ilk hominindi" dedi.

Dr. Garba, "İklim modeli ve tarla poleni verilerine dayanarak, ilk homininlerin büyük olasılıkla Tuna Nehri göç koridorunu takiben Korolevo'ya ulaşmış olabileceği üç olası buzul arası sıcak dönem belirledik" diye ekledi.

Korolevo sahasının NATO ülkeleri Romanya ve Macaristan'a yakın olması nedeniyle, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da yarattığı terör ve yıkımın büyük bir kısmından kurtuldu.

Dr. Garba, İspanyol gazetesi El Pais'e "Savaş başladığından beri üzerine tek bir bomba bile düşmedi" dedi.

Muhabir: Demet İlce