İstanbul Medipol Üniversitesi ve Uluslararası Dijital Girişimcilik Derneği (UDGD) iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası Dijital Girişimcilik Zirvesi” sona erdi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda yapılan zirveye Ankara Milletvekili Av. Zeynep Yıldız, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi UDGD’de Başkanı Doç. Dr. Faik Tanrıkulu başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi. Dijital girişimcilik ekosisteminin tartışmaya açıldığı zirvenin açış konuşmalarını Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ile Doç. Dr. Faik Tanrıkulu gerçekleştirdi. Aydın, konuşmasında ülke olarak dijital dünyada daha etkin olunmasının zorunluluk olduğunu söyledi. Türkiye’nin dijital uygulamaları kullanma süresi açısından ön sıralarda yer aldığını belirten Aydın, şöyle dedi: “Türkiye olarak sanal dünyanın oluşmasına katkımız az ama kullanım açısından en ön sıralardayız. Ülkemizdeki genç potansiyelini bu alanda eğitmek ve onları üretken hale getirmek görevimiz. Dijital alan günlük yaşam pratikleri içerisinde sıklıkla kullandığımız bir alan ama bu alan başka birilerinin kontrolünde. Bu teknolojiyi kullanacağız ama daha iyisini yapmak içinse çalışacağız. Günlük yaşamın yanı sıra bu uygulamaların savaşlarda masumlara karşı kullanıldığını görüyoruz. Bu yüzden mazlumların yanında olmak için daha iyi dijital uygulamaları da geliştirmek zorundayız.”    

DOÇ. DR. TANRIKULU: DİJİTAL DÖNÜŞÜM GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRECEK

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve UDGD’de Başkanı olan Doç. Dr. Faik Tanrıkulu ise açış konuşmasında Türkiye’deki dijital dönüşümün hızlandığını söyledi. Türkiye’nin geniş bant internet erişimi ve mobil ağlar teknolojilerinde önemli adımlar attığını kaydeden Tanrıkulu, şöyle dedi: “Türkiye dijital dönüşüm sayesinde kamu hizmetlerinde vatandaşa büyük kolaylıklar sağlıyor. Türkiye, Avrupa’daki birçok ülkeye kıyasla çevrim içi hizmet konusunda vatandaşlarına geniş bir yelpazede kamu hizmeti sağlıyor. Öte taraftan Türkiye, birçok teknoloji startupına ev sahipliği yapmakta. Yenilik ve girişimcilik ekosistemi, dijitalleşmeyi hızlandırıyor. Buna paralel e-ticaret sektörü başta olmak üzere Türkiye birçok alanda önemli atılımlar yapmaya devam ediyor. Dijital dönüşüme ayak uydurmak artık tüm dünya ülkelerinin ilk sırasında olması gereken en önemli alanlardan biri. Türkiye’nin yüzüncü yılında dijital dönüşüm, ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınması için hayati bir öneme sahip. Bu dönemde, eğitimden sağlığa, sanayiden teknolojiye kadar birçok alanda atılacak adımlar Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek.”

MİLLETVEKİLİ YILDIZ: EKOSİSTEM İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ

Twitter (X) için bant daraltma yolda! Twitter (X) için bant daraltma yolda!

Zirvenin “Dijital Dönüşüm ve İş Modelleri: Geleceği Şimdi Keşfetmek” başlıklı birinci oturumunda konuşan Ankara Mv. Av. Zeynep Yıldız ise uzun vadede kalıcı sonuçlar elde etmek için dijital ekosistemin inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Ekosistemi inşa ederken eğitimin önemine dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti: “Dünya bambaşka bir yere eviriliyor. Peki dünya bu yola evrilirken biz neler yapıyoruz? Ben bu soruya cevap verirken öncelikle bir ekosistem inşası zarureti üzerinden hareket edeceğim. Netice itibariyle uzun vadede kalıcı sonuçlar elde etmek istiyorsak evvela bir ekosistem inşa etmeliyiz. Bu ekosistemi inşa ederken de bunun bütün sac ayaklarını doğru yere oturtmalıyız. Bence eğitim bu noktada en önemli sac ayağı. Buna ilişkin olarak ülkemizde mesleki- teknik eğitim ve kat sayısı meselesi Türkiye’nin genelinde çok büyük bir zafiyet oluşturdu. Biz bugün gençler arasında denge kurmak adına mesleki- teknik eğitimin güçlendirilmesini kilit noktada görüyoruz. Buna ilişkin olarak çağın gereksinimlerine ilişkin yeni meslek liseleri açtık. Bir anda bu liselerin sayısının arttırılması hızlı katkı sağlamayabilir ama amaca özgü nitelikli insan yetiştirecek mekanları oluşturmak stratejimiz.”

TUZCU: DİJİTAL DÖNÜŞÜM VERİ AKTARMAKTAN İBARET DEĞİL

Aynı oturumda konuşan Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu da dijital dönüşümün dar bir çerçevede ele alınmaması gerektiğini söyledi. Dijital teknolojiyi kullanarak iş yapış süreçlerinin daha yalın hale getirilmesinin elzem olduğunu kaydeden Tuzcu, şöyle dedi: “Geldiğimiz nokta itibariyle dijital dönüşümün ve teknolojinin yoğun kullanıldığı bir süreçten geçiyoruz. Dijital dönüşümü sadece manuel yapılan işlerin sisteme aktarılması olarak görmemeliyiz. Teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak iş süreçlerini daha yalın daha verimli ve daha hedef odaklı hale getirmeliyiz. Bu noktada attığımız her adım dijital dönüşümün bir parçası. Güçlü teknolojik altyapı ve yetkin insan kaynağı özellikle de yeniliklere açık olabilmek bir kurumun devamlılığı açısından çok önemli. Bizlerde 1400’ün üzerinde mühendisimizle birlikte 18 farklı ülkede hizmet veren Ziraat Finans Grubuna teknoloji ve yazılım hizmeti veriyoruz.”

DISYOU KAPSAMINDA EĞİTİMLER DÜZENLENDİ

Zirvenin “Yatırım Ekosisteminde Dönüşüm: Yeni Nesil Girişimcilik ve Finansal Stratejiler” başlıklı ikinci oturumunda ise Schwap CEO’su Jonas Schwanebeck ve Cumhurbaşkanlığı Finans ve Teknoloji Üssü Genel Müdürü Yasin Erol da konuşma gerçekleştirdi. Dört gün süren etkinliğin ilk iki gününde ise Avrupa Birliği Erasmus+ ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Disyou Projesi kapsamında alanında uzman kişiler tarafından eğitim ve atölyeler düzenlendi. Programı başarı ile tamamlayan katılımcılar Avrupa Birliği Youthpass onaylı sertifika almaya hak kazandı.

Kaynak: Haber Merkezi