Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine yönelik teknolojik cihaz ve internet desteği verecek.

Teknolojik cihaz desteği kapsamında, öğrencilere;

Bilgisayar cihazı için 5.500 TL'ye kadar,
Mobil telefon cihazı için 5.500 TL'ye kadar, destek sağlanacak.

İnternet desteği kapsamında ise, öğrencilere;

12 ay boyunca aylık 10 GB olacak şekilde yıllık 120 GB,
ücretsiz internet desteği sağlanacak.

Başvurular nasıl yapılacak?

Bilgisayar, cep telefonu ve internet desteğinden faydalanabilmek için öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bilişim sistemi üzerinden başvuru yapacak. Başvurular, 14 Kasım 2023 tarihinden itibaren iki ay içinde yapılacak.

Kimler başvurabilecek?

Destekten faydalanmak için öğrencilerin;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
Açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı öğrenci olması,
Satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olması,
Teknolojik cihaz desteği başvurusunda bulunulan bilgisayar cihazı ile mobil telefon cihazının vergiler dahil nihai satış bedelinin 9.500,00 Türk lirasından az olması,
Satın alınan teknolojik cihazın ikinci el olmaması,
Satın alınan teknolojik cihaza ilişkin elektronik ortamda düzenlenen fatura olması ve faturanın desteği alacak öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını da içerecek şekilde adına düzenlenmiş olması,
Satın alınan teknolojik cihaz için bildirilen IBAN numarasının satın alan öğrenciye ait olması,
Satın alınan mobil telefon cihazı için kullanılacak telefon hattının satın alan öğrenciye ait olması,
Elektronik ortamda düzenlenen faturanın ilgili bölümlerine satın alınan cihazın Bakanlık tarafından talep edilen bilgilerinin yazılmış olması,
Elektronik ortamda düzenlenen faturada desteğe konu teknolojik cihaz dışında ürün olmaması,
şartlarını taşıması gerekiyor.

Destekten yararlanma süresi

Teknolojik cihaz desteğinden yararlanan öğrenciler, destekten yararlandıkları sırada yükseköğretim kurumundan mezun olması veya 26 yaşından gün alması halinde de destekten beşinci fıkrada belirtilen süre boyunca yararlanmaya devam edecek.

İnternet desteğinden yararlanma süresi

İnternet desteğinden yararlanan öğrenciler, destekten yararlandıkları sırada yükseköğretim kurumundan mezun olması veya 26 yaşından gün alması halinde de internet desteğinden yararlanmaya devam edecek.

Destekten yararlanmanın sonu

Teknolojik cihaz desteği kapsamında edinilen mobil telefon cihazları, destekten yararlanma tarihinden itibaren en az iki yıl süre ile sadece destekten yararlanan tarafından kullanılır. Bakanlık tarafından başvuruya konu elektronik kimlik bilgisini (IMEI) haiz cihazların IMEI bilgisi veya bilgileri sadece destekten yararlanan adına kayıtlı hatlar ile kullanılmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.

Nisanda en fazla satılan otomobil markaları belli oldu Nisanda en fazla satılan otomobil markaları belli oldu

İnternet desteği sağlandığı süre boyunca öğrenciye ait numaranın başka bir mobil şebeke işletmecisine taşınması halinde söz konusu destek sonlandırılır.

Destekten yararlanmanın şartları

Teknolojik cihaz desteğinden yararlanmak isteyen öğrencilerin;

Bilgisayar, cep telefonu veya internet desteğinden sadece birinden yararlanması mümkün olacak.
Destekten yararlanmanın sonuçları

Bu Tebliğde yer alan teknolojik cihaz desteğinden yararlanma şartlarının başvuru sırasında bulunmadığının sonradan anlaşılması veya destekten usulsüz yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, yararlanılan destek tutarı, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte destekten yararlanandan genel hükümlere göre geri alınacak.

Bu Tebliğ kapsamında verilen destekler, Bakanlık bütçesine bu amaçla tahsis edilen ödenekten karşılanır.

İkinci el cihazlar kapsam dışında

Teknolojik cihaz desteğinden; 26 yaşını aşmamış, TC vatandaşı ve açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı öğrenciler yararlanabilecek.

Bu kapsamda satın alınan teknolojik cihazın ikinci el olmaması, faturanın desteği alacak öğrencinin adına düzenlenmiş olması, cihaz için bildirilen IBAN numarasının ve satın alınan mobil telefon cihazı için kullanılacak telefon hattının satın alan öğrenciye ait olması gerekiyor.

İnternet desteğinden faydalanmak isteyen öğrencilerin kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle bakanlık bilişim sistemi üzerinden 2 ay içinde başvuru yapması gerekiyor. Öğrencilerin diğer şartların yanında internet desteğinden yararlanılacak telefon hattının kendisine ait olması şartını da sağlaması isteniyor.

Editör: Haber Merkezi