Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maskenin kaldırılma kararıyla ilgili konuştu. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Ceyhan, şunları ifade etti:

Birçok insan tamamen önlemler kaldırılacak diye bekliyordu ancak pratikte çok büyük bir değişiklik olmadı. Yani kapalı yerlerde maske takma zorunluluğu diye bir ifade vardı ama buna kimsenin de uyduğu yoktu. Denetlemesi ya da cezai yaptırımı da yoktu.

Ama bundan sonra artık şöyle düşünmek lazım: Özellikle korunmak isteyen insanlar maske takmaya devam etmeli, sosyal mesafe uygulamasına devam etmelidir. Çünkü artık kendilerini korumak durumundalar.

YENİ BİR DALGA GELECEK Mİ?

Bütün hikaye şurada düğümleniyor aslında. Salgının nereye gideceği yönünde bir veri yok elimizde. Elbet bir gün salgın bitecek ama hep salgın böyle seyrettiği için... Yani bir artış, bir azalma, bir pik noktasına ulaşan dalgalarla devam ettiği için bundan sonra yeni bir dalga gelecek mi gelmeyecek mi problemi var.

Bazı ülkeler 6. dalgayı yaşıyor şu anda. Bunun da nedeni omicronun yeni varyantları...

Türkiye en azından bu varyantların gitmesi için tamam içerde bu uygulamalara geçtiyse yurtdışından girişleri çok daha ciddi şekilde kontrol etmelidir.

BUNLAR SALGINLA MÜCADELE DEĞİL

İkincisi sayın Cumhurbaşkanı tarafından anlatılan sağlık altyapısı, tedavi hizmetleri vs... Bunlar salgınla mücadele değil. Bunlar çok önemli, salgın sırasında mutlaka gereken şeyler. Ama salgınla mücadele salgının yayılmasını önlemektir. Bunun için aslında nasıl önemli...

Örneğin İngiltere tamamen yasakları kaldırdı ama bir haftadır 5-11 yaş arası çocukların aşılanmasına başladı. Yani Türkiye'de de şu anda aşıyla ilgili bir şeyler yapılmalı. Ama gördüğümüz kadarıyla onunla ilgili yeni bir karar yok.

Editör: TE Bilisim