Gıda İsrafı Endeks Raporu'na göre dünyada üretilen gıdanın 3'te biri israf ediliyor. Gıdaların yüzde 60'ı insan tüketimine uygunken atılıyor ve israf oluyorlar. Dünya nüfusunun yüzde 10’una denk gelen 750-800 milyon civarında insan ise açlıkla mücadele içinde. İsraf edilen gıdanın sadece 4’te biri kurtarıldığı takdirde dünyadaki 821 milyon aç insan doyabiliyor.

Gıda israfı, açlığın yanı sıra su, toprak, enerji, emek ve sermaye gibi kaynakların da büyük oranda boşa gitmesine neden olarak iklim değişikliğine de etki ediyor. İsraf edilen gıdalar her yıl 3.3 milyar ton karbondioksit salınımına denk geliyor.

Türkiye, günde 12 milyon ekmeği israf ediyor

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 2020 yılı raporuna göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor. İsraf ettiğimiz ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Bir diğer en çok israf ettiğimiz gıda da ekmek. Türkiye’de günde 12 milyon; yılda 4 milyar 380 milyon ekmek israf ediliyor. Ülkemizdeki yıllık gıda israfı, ortalama 14 mi­lyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip. Yıllık gıda kayıp ve israfın faturası ise ortalama 214 milyar TL.

Compass Group, her yıl milyonlarca kişide farkındalık oluşturuyor

Dünya çapında 600 bin çalışanı ile 45 ülkede faaliyet gösteren dünyanın lider yemek ve destek hizmetler sağlayıcısı Compass Group PLC, 2017 yılında hayata geçirdiği “Yemek İsrafını Durdur Günü” girişimiyle yemek israfını önlemek adına sektöre öncülük ediyor. Her yıl Nisan ayının son haftasında farkındalık çalışmalarıyla konuyu gündeme getiren Grup, bu yıl da Türkiye’nin dahil olduğu birçok ülkede, yemek israfı konusunun ciddiyetini hatırlatarak, milyonlarca kişide farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Compass Group, küresel ölçekte farkındalığı daha da artırmak için 30’dan fazla ülkede 45 şefin tariflerinden oluşan, Gıda İsrafını Durdurma Günü Yemek Kitabı'nı da dijital olarak okurlarıyla buluşturdu. Kitap, bayat ekmek, beklemiş meyve ve sebzeler, atılmış kabuklar gibi mutfaklarda en çok israf edilen malzemelerle yapılacak tarifleri içeriyor. Yemek israfının önüne geçmeyi öğreten kitap, aynı zamanda günlük yemek alışkanlıklarının nasıl ayarlanması gerektiği ve satın alınan gıdaların en iyi şekilde nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin de ipuçlarını gösteriyor. Böylece hem çevreye hem de ev bütçesine fayda sağlamayı amaçlıyor.

“Çabalarımız, tüm kurumlara örnek olmalı”

Yemek israfı probleminin her yıl daha da büyüdüğüne dikkat çeken Sofra/Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, “Ortaya konulan veriler ciddi bir küresel sorun ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Ancak pek çok araştırma, insanların gıda israfını önlemek amacıyla neler yapabilecekleri, iş yerlerinde ve evlerinde ne tür bireysel önlemler alarak sorunun çözümüne katkıda bulunabilecekleri konusunda yeterli bilgilerinin olmadığını gösteriyor. Compass Group’un bir parçası olarak, tüm çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle iş birliği içinde toplumu yiyecek israfını önleme konusunda bilinçlendirmeye odaklanıyoruz. Aynı zamanda toplumun olumsuz tutum ve davranışlarını değiştirmeye yönelik çalışmalara da destek veriyoruz. 2020 yılında, gıda atığını 2030 yılına kadar %50 azaltacağımız taahhüdünü verdik. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için gıda atığı yönetim teknolojilerini kullanıyoruz. Bu teknolojiler sayesinde 2021'de Compass Group'un 26 ülkedesindeki mutfaklarında %28'lik bir azalma sağlandı. Bu yıl 27 Nisan’da #YemekİsrafınıDurdur diyerek, milyonlarca insanı küresel bir sorun olan yemek israfıyla mücadeleye davet ediyoruz. Sosyal medya mesajlarımızda insanlara kendi paylarına düşeni yapmanın aslında ne kadar kolay olduğunu hatırlatarak kolaylıkla uygulayabilecekleri yöntemleri de gösteriyoruz. Umarız, bu hareketimiz tüm kurumlara örnek olur” açıklamalarında bulundu.

Editör: TE Bilisim