Halk arasında caiz olmadığı görüşü hakim olan "iki bayram arası düğün" olur mu olmaz mı cevap buldu. Resmi verilere göre, Türkiye'de evlilikler en çok ağustos ve eylül aylarında gerçekleşiyor. Peki, İki bayram arası düğün caiz mi? İki bayram arası evlenmek günah mı? İşte tüm detaylar.

İKİ BAYRAM ARASI EVLENMEK GÜNAH MI?

Cahiliye (putperest) dönemde Arabistan'da Ramazan ayından sonraki ay olan Şevval ayında nikah/zifaf kesinlikle yasaktı. Çünkü bu ayda büyük bir veba salgını olmuş ve çok sayıda insan ölmüştü. Bu da Şevval ayının uğursuz sayılmasına neden oldu.

Zilkade ayı, kamerî yılın şevvalden sonra, zilhicceden önce gelen on birinci ayıdır. Haram aylardan olduğu için “zü’l-ka‘deti’l-harâm” şeklinde de anılan Zilkade ayı, iki bayram arasındaki dönemi ifade eder.

İKİ BAYRAM ARASI DÜĞÜN CAİZ Mİ?

Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ile Kurban Bayramları kast edilerek “İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikâh kıyılmaz.” denilmektedir. Bu sözün dinî yönden hiçbir dayanağı bulunmamaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73). Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu sebeple iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikâh kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Editör: TE Bilisim