Haiti ve Dominik medyasında yer alan haberlere göre, çeteler arası çatışmaların yaşandığı Haiti'de Dominik Cumhuriyeti'nden otobüsle Haiti'ye geçen ve aralarında en az 8 Türk’ün de bulunduğu bir grup kaçırıldı.

Türkleri kaçıran grubun ise 400 Mawozo (400 Sakat) isimli bölgenin en köklü ve şiddet yanlısı çetesi olabileceği açıklandı.

'BAŞKONSOLOSLUK DOĞRULADI' İDDİASI 

Türk grubun dün öğleden sonra geçtiğimiz sene ABD ve Kanadalı bir grup misyonerin de kaçırıldığı Croix-des-Bouquets bölgesi yakınlarında kaçırıldığı bilgisi paylaşıldı.

Türkiye’nin Haiti Başkonsolosluğu'nun da olayı doğruladığı öne sürüldü.

Öte yandan yerel basın, silahlı bir grubun otobüse saldırdığını, en az 17 kişinin kaçırıldığını ve bunlardan 8’inin Türk, 8’inin Hatili ve şoförün ise Dominik Cumhuriyeti’nden olduğu belirtildi.

ÇETELER SÖZDE ' BÖLGELERİNİ KORUMAK İÇİN' ÇATIŞIYOR 

Birleşmiş Milletler’den Cuma günü yapılan açıklamada Haiti‘nin Port-au-Prince yakınlarında çeteler arasında patlak veren çatışmalarda en az 75 kişi hayatını kaybetmişti.

Yetkililer 400 Mawozo ile Chen Mechan isimli çetelerin “bölgelerini korumak” için çatıştığını duyurmuştu.

Yaşanan çatışmalar neticesinde 75 kişinin ölmesinin yanı sıra çok sayıda insanın yaralandığı ve binlerce kişinin de evini terk etmek zorunda kaldığı açıklanmıştı.

RAHİPLER İÇİN 1 MİLYON DOLAR İSTEMİŞLERDİ 

Haiti İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi’nin verilerine göre geçen yıl Haiti’de 81’i yabancı 1200 insan kaçırıldı.

Kaçırılanların 17’sinin ABD ve Kanadalı Hıristiyan misyonerler olduğu belirtilirken, 400 Mawozo isimli çetenin her biri için 1 milyon dolar fidye istediği de kayıtlara geçti.

Misyonerlerin dört ay sonra serbest bıraktığı bilinirken, özgürlükleri karşılığında fidye verilip verilmediği ise bilinmiyor.

Editör: TE Bilisim