Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalının muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin Mülteci Kampı'nda Siyonist İsrail askerleri tarafından öldürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, deneyimli muhabir Şirin Ebu Akile'nin (51), Cenin kentinde işgalci İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralandıktan sonra vefat etti.

İNCELEME BAŞLATILDI

Yerel gazeteci Ali es-Sumudi'nin de sırtından yaralandığı aktarılan açıklamada, durumunun stabil olduğu bilgisi paylaşıldı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde ise vurulmasının ardından kanlar içinde bir araca bindirilen gazeteci Akile'nin çelik yelek giydiği görülüyor.

İşgalci İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise Filistinli bir grubun açtığı ateşe karşı ateş açıldığı öne sürüldü. İsrail’in olayla ilgili inceleme başlattığı duyuruldu.

SORUMLUSU İSRAİL!

Katar merkezli Al-Jazeera kanalı, çalışanı Şirin Ebu Akile'nin işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tuttuklarını açıkladı.

Kanal, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "İsrail işgal güçleri, muhabirimiz Şirin Ebu Akile'ye soğukkanlılıkla, uluslararası yasaları ve normları ihlal ederek ve önceden tasarlanmış bir cinayetle suikast düzenledi." ifadelerine yer verdi.

Deneyimli gazeteci Akile'nin, "kimliğini açıkça gösteren bir basın yeleği giydiği sırada doğrudan kendisini hedef alan gerçek mermilerle" öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Basının görevini gerçekleştirmesini engellemeyi amaçlayan bu menfur suçu kınıyor ve meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tutuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

“ADALETTEN KAÇAMAYACAKLAR”

Olayın takipçisi olacağını vurgulayan Al-Jazeera, açıklamasına şöyle devam etti:

"Uluslararası toplumu, İsrail işgal güçlerini, Şirin Ebu Akile'yi kasıtlı olarak hedef aldığı ve öldürdüğü için kınamaya ve hesap sormaya çağırıyoruz.

Ne kadar suçlarını örtbas etmeye ve adaletten kaçmaya çalışsalar da hukuki yollardan hesap sorulması için faillerin peşini bırakmayacağımızı taahhüt ediyoruz."

DEVLET DESTEKLİ TERÖR

Katar Dışişleri Bakanlığı, Aljazeera televizyon kanalının kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin Filistin'de İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmesini "devlet himayesinde yapılan İsrail terörü" olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulu el-Hatır, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde yaşanan olay üzerine Twitter'dan paylaştığı kınama mesajında İsrail'e verilen koşulsuz desteğin durması gerektiğini belirtti.

(Akile ile birlikte olan ve İsrail askerlerinin yaraladığı gazeteci Ali es-Sumudi)

"KASITLI OLARAK HEDEF ALDILAR"

Al-Jazeera televizyon kanalının muhabiri Şirin Ebu Akile'nin hayatını kaybettiği olayda yaralanan gazeteci Ali es-Sumudi, işgalci İsrail güçlerinin gazetecileri "doğrudan ve kasıtlı" olarak hedef aldığını söyledi.

Sumudi, Ebu Akile'nin hayatını kaybettiğini ve kendisinin yaralandığını ifade ederek, "Gazetecilerin bulunduğu yer, İsrail askerlerinin açıkça gördüğü bir yerdi. Bulunduğumuz yerde silahlı biri ya da çatışma yoktu. Kasıtlı olarak hedef alındık." diye konuştu.

"CİNAYETİN HESABI SORULMALI"

Ebu Akile’nin'in katledilmesinin ardından uluslararası kamuoyundan da sert tepki geldi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Direktörlüğü Ebu Akile’nin öldürülmesinin Cenevre Sözleşmelerinin ve BM Güvenlik Konseyi Gazetecilerin Korunmasına İlişkin Yönetmeliğinin ihlali olduğunu açıkladı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise Birleşmiş Milletler'in gazeteci Ebu Akile’nin katledilmesinin uluslararası ölçekte soruşturulması çağrısında bulundu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi “Gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürüldüğü haberiyle şok olduk ve ailesine, arkadaşlarına ve meslektaşlarına en derin taziyelerimizi sunuyoruz.” açıklaması yaptı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif “Şirin Ebu Akile’nin İsrail güçleri tarafından öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Umman Dışişleri Bakanı Sayyid Badr Albusaidi ailesine başsağlığı diledi.

Alman Gazeteciler Sendikası “Şirin Ebu Akile’nin katillerinden bir an önce hesap sorulmalı.” açıklamasında bulundu.

Tunus Gazeteciler Sendikası “Kabul edilemez olan bu cinayet, Filistin'deki cesur gazetecileri hedef alan Siyonist terör zincirinin ek bir halkasıdır.” açıklaması yaptı.

İŞGAL VE SALDIRILARIN YAKIN ŞAHİDİ

Öte yandan Al Jazeera'nın sitesinde yer alan haberde de Şirin Ebu Akile'nin kanalın ilk nesil saha gazetecilerinden olduğu, İsrail'in, işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için bölgede uzun süredir çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

Haberde ayrıca, 1971 Kudüs doğumlu olan gazetecinin, Ürdün'deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü mezunu olduğu bilgisi paylaşıldı.

Cenin kentine baskın düzenleyen ve bir Filistinliyi gözaltına almak için evinin çevresini kuşatan İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olay çıkmıştı.

Editör: TE Bilisim