McDonald's 8 Mart 2022'de Rusya'daki restoranlarını geçici olarak kapatmış, faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Ukrayna'daki savaşın neden olduğu insani kriz ve gittikçe öngörülemeyen bir hal alan çalışma ortamı, McDonald's'ın Rusya'da iş sahibi olmaya devam etmenin artık makul olmadığına kadar vermesine yol açtı. Şirket Rusya'daki mevcut durumun değerleriyle uyuşmadığı kanısında.

YEREL BİR ALICIYA SATILACAK, LOGO, MENÜ VE MARKA KULLANILAMAYCAK

McDonald's ayrılma kararının bir parçası olarak Rusya'daki restoranlarından oluşan portföyünün tamamını yerel bir alıcıya satmaya çalışıyor. Şirket, Rusya'daki ticari markalarını korumaya devam edecek olsa da artık McDonald's adı, logosu, markası ve menüsü kullanılamayacak.

ÇALIŞANLARIN MAAŞLARI ÖDENECEK, KADRODA TUTULMALARI SAĞLANACAK

McDonald's'ın öncelikleri arasında, Rusya'daki çalışanlarına herhangi bir işlem kesinlik kazanana kadar ödeme yapılmaya devam edilmesi ve gelecekteki alıcının onları kadroda tutmasını sağlamak var.

Şirket, ülkedeki çalışanlarına tam maaş ödemeye ve Ronald McDonald House Charities liderliğindeki yerel yardım çabalarını desteklemeye devam ederken, Ukrayna'daki McDonald's restoranları kapalı kalmaya devam ediyor. McDonald's Avrupa genelinde gıda bağışları, barınma ve istihdam yoluyla Ukraynalı mültecileri destekliyor.

Şirket, önceki gün 2022 raporunu aşağıdaki güncellemelerle yeniden teyit etti:

Rusya için yapılan ücretlendirmenin bir sonucu olarak faaliyet marjının yüzde 40 aralığında olması tahmin ediliyor.
Rusya'daki tüm restoranların kapatılacak.
Net restoran birimindeki artış, sabit para birimlerinde 2022 Sistemi çapında satış büyümesine yaklaşık yüzde 1,5 katkıda bulunacak.
2022'de bin 300'ün üzerinde yeni restoran açılması hedefleniyor.
2022 sermaye harcamalarının yaklaşık 2,1 ila 2,3 milyar dolar olmasını bekliyor.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Savaşın başlamasıyla McDonald's'ın Rusya'daki restoranlarını kapatma kararı sıra dışı bir etkiye neden oldu. Restorana ait ürünlerin ikinci el sitelerinde fahiş fiyatlara satılmaya başlandı.

Kararın açıklanmasından sonra bazı McDonald's restoranlarında kuyruklar oluşurken, ikinci el ürünlerin satıldığı internet sitelerinde şirkete ait hamburger ve diğer bazı ürünlerin yüksek fiyatlarla satışa sunulması dikkati çekti. Bazı hamburgerler için 150 dolara kadar fiyatlar istendi.

Editör: TE Bilisim