Manav tezgahlarında yüksek ihtimalle denk gelebileceğiniz ışkın, dış görünüşüyle ve adıyla dikkatleri çekiyor. Bilimsel ismi “Reun Ribes” olan ışkın otu ayrıca “ışkın”, “uçkun”, “rebez”, “ohçun” isimleriyle de anılır. Anadolu’da ise “yayla muzu” olarak biliniyor. Peki, Işkın Otu nedir, hangi illerde yetişir? Işkın Otu nasıl tüketilir, faydaları nelerdir? İşte tüm merak edilenler haberimizde.

IŞKIN OTU NEDİR, HANGİ İLLERDE YETİŞİR?

Işkın otu, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişen, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türüdür.

Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde (Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür.

Türkiye'de bahar sonu yaz başlangıcında (yöresine göre değişkenlik gösteren bir aylık sürede: nisan sonu, mayıs ayı, haziranın ilk yarısı) çiçek durumunun lifli sapları dağ köylülerince yükseklerden/yaylalardan toplanıp Doğu Anadolu şehirlerindeki (özellikle Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Tunceli, Hakkâri, Van) pazarlarda «ışgıncı» ya da «ışkıncı» denen satıcılar tarafından demetler hâlinde satılır.

IŞKIN OTU NASIL TÜKETİLİR, FAYDALARI NELERDİR?

Kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza bandırılıp çiğ olarak yenir. Ekşi ve biraz da mayhoş lezzette olan ışgının kiviye yakın bir tadı vardır.

  • Kuru öksürüğü geçirir:

Halk arasında inatçı öksürük olarak adlandırılan kuru öksürüğün geçmesi için de ışkın otu tüketilebilir.

  • Ateş düşürür:

Işkın otu çiğ olarak tüketildiğinde ateş düşürücü etkiye sahiptir.

  • Gribal enfeksiyonlara karşı korur:

Roka, marul ve yeşil biber gibi ışkın otu da yüksek oranda C vitamini içerir. Pişirilerek yendiğinde enfeksiyonun diğer dokulara sıçramasını önler ve bademciklerin inmesini sağlar. Burun akıntısı, baş ağrısı ve halsizlik şikayetlerine de iyi gelen ışkın otu, kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttır.

Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendiren ışkın otunun sadece yetişkinler değil çocuklar tarafından da sık aralıklarla yenmesi tavsiye ediliyor.

Editör: TE Bilisim