Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke” statüsü verilmesini tartışmak üzere bugün bir araya geldi. Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, AB liderlerinin Ukrayna’ya “aday ülke” statüsü verilmesi kararını onayladığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Umerov, “Brüksel’deki AB liderleri, Ukrayna’ya AB üyeliği için aday statüsü verilmesini onayladı! Ukrayna, AB ailesine aittir. Bugün, AB üyeliğine bir adım daha yaklaştırdık.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA VE MOLDOVA’YA ADAYLIK STATÜSÜ VERİLECEK
Brüksel’de bugün başlayan iki günlük AB Liderleri Zirvesine gelen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke” statüsü verilmesi konusunu değerlendirdi. Michel yaptığı açıklamada, “Bu, AB için çok önemli bir an. Bugün yapacağımız bir jeopolitik seçim. Ukrayna ve Moldova’ya aday ülke statüsünü vereceğimiz konusunda eminim.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu, 17 Haziran’da, Ukrayna’ya AB üyeliği için adaylık statüsünün verilmesini resmi olarak tavsiye etti. Komisyon, aynı şekilde Moldova’ya da adaylık statüsü verilebileceği tavsiyesinde bulundu.

Gürcistan’ın adaylık statüsü konusunun ise daha sonra yeniden değerlendirileceği belirtildi.

Editör: TE Bilisim