Yaklaşık 7 milyon asgari ücretliyi ilgilendiren yeni zam pazarlığı tamamlandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aldığı kararı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm Türkiye’nin gözünü çevirdiği asgari ücretteki ara zammı açıkladı. Buna göre Erdoğan, yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğunu duyurdu. Yeni asgari ücret 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya yükseltildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara kendi geliştirdiği bir programı uygulamaktadır. Bu program başarıyla yürütülürken salgın ve savaş sebebiyle olumsuz sonuçlar doğurdu. Enflasyon sadece ülkemizde değil tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. 

Ekonomi programımızı da kararlılıkla uygulayarak ülkemizi en fazla kazanımla çıkarmanın gayreti içindeyiz. Küresel üretim ve tedarik zincirinin çöktüğü bir dönemde hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de başka ülkelerle paylaşarak öne çıkmıştır. 

İŞÇİ BAŞINA 100 LİRA DESTEK

Pek çok tedbiri ele aldık. Her alanda üretimi destekleyerek istihdamın gerilemesine müsaade etmedik. Ayrıca sosyal destek programlarımızın kapsamını genişleterek kimseyi çaresiz bırakmadık. 

Yılbaşında çalışanlarımıza çok ciddi artışlar yapmıştık. Yapılan artışın getirdiği yükü de tamamen işverenin üstüne yıkmadık. Çalışanlarımıza asgari ücret yanında asgari ücret kadarki kısmını sarfınazar ettik. 

ASIL ARTIŞ YIL SONUNDA

Temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında bir ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret 5 bin 500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverene 100 lira destek verecektir. 

Yapılan bu zammın ara zam olduğunu ve esas zammın Aralık ayında kararlaştırılacağını belirten Erdoğan, asgari ücretteki artışla birlikte memurlara da gelir vergisinden dolayı 300 lira artış olacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

İlk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ara zam miktarını belirlemek için çalışmalarına dün de basına kapalı olarak devam etti.

Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ  enflasyon oranında bir artış talep ederken, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işletmelerin içerinde bulunduğu koşulların da göz önünde bulundurularak dengeli bir artış yapılmasını istedi.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen ücretler Resmi Gazete'de yayımlanacak ve komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.

Önceki düzenleme, komisyonca belirlenen ücretlerin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girmesini öngörüyordu.

Yapılan değişiklikle, çalışanların yeni asgari ücret düzenlemesinden komisyonun belirlediği tarihten itibaren ya da Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yararlanması sağlandı.

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Editör: TE Bilisim