15 Temmuz’da Türkiye’yi işgal girişimine karşı milletin iradesine diğer ülkelerden destek açıklamaları yapıldı. Dünyanın gözünü çevirdiği FETÖ’cü hainlerin darbe girişime kalkıştığı 15 Temmuz 2016 gecesinde ise dış basın Türkiye’de yaşanan gelişmeleri canlı takip etti, yaşanan olayları son dakika olarak servis etti.

15 TEMMUZ’U CANLI YAYINLADILAR

Rus haber ajansı RİA, 15 Temmuz gecesinden yaşanan gelişmeleri anbean okuyucularına aktardı. Gelişmelerin anlık takibi için özel olarak kronolojik bir bölümde yaşananları aktaran RİA ilk olarak "Türkiye'de askeri darbe girişimi" başlığıyla okuyucularına aktardığı haberi güncel gelişmelerin ardından "Ülke işgalcilerin elinde kalmayacak, Türkiye'de neler yaşandı" başlığı ile detaylı bir şekilde darbe girişimini aktardı.

Rus haber ajansı İnterfax ise darbe girişimini "Türkiye'de askeri isyan" başlığı ile dünyaya aktardı. Rus politika gazetesi Kommersant habere Türkiye'de askeri darbe girişiminde bulunuldu" başlığıyla web sitesinde yer verdi. Rus resmi haber kanalı Rossiya-24 de darbe gecesinde yaşanan tüm gelişmeleri canlı yayında anbean aktardı.

“HALK DARBEYE KARŞI DURDU”

Darbe girişiminde bulunan askerlerin 15 Temmuz kalkışmasını takip eden Fransız medyası, cuntacı askerlerin başarısız olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kontrolü tekrar ele aldığı ifade edildi. Le Monde gazetesi, darbe girişimini "Halk darbeye karşı durdu" başlığıyla yayınlarken Le Figaro gazetesi "Darbe girişimi başarısız oldu" başlığını kullandı.

“DRAMATİK BİR GECE”

Alman medyası da başarısız darbe girişimini yakından takip edenler arasındaydı. Bild gazetesi 15 Temmuz gecesinde yaşananları ilk sayfasında yer vererek "Türkiye'de Erdoğan'a karşı askeri darbe" başlığıyla servis etti.

Spiegel dergisinin internet sayfasında ise "Cumhurbaşkanı görevinin başındadır" başlığıyla yayınlanan haberle darbenin başarısız olduğu kaydedildi. Tageszeitung gazetesi ise "dramatik bir gece" başlığıyla gelişmeleri aktardı.

Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin "Tagesschau.de" adlı internet sitesinde 15 Temmuz’daki gelişmeler aktarılırken dünya liderlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında yer aldığı vurgusu yapıldı.

“TANKLARA KARŞI SOKAKLARA ÇIKILDI”

Kazakistan medyası da15 Temmuz’daki tüm gelişmeleri yakından takip etti. Türkiye’de yaşayan Nurat İlyas isimli Kazak vatandaşı aracılığıyla yaşananları okuyuşuyla buluşturan Kazinform haber ajansı, röportajı “Türkiye olayları Kazakistan vatandaşının gözünden: İnsanlar tankların yollarını kapatmak için sokaklara çıktı” başlığıyla yayınladı.

ARAP MEDYASI

Arap medyasında da 15 Temmuz darbe girişimi geniş yer buldu. Katar’da yayınlanan eş-Şark el-Avsat gazetesi konuya ilişkin “Erdoğan darbe virüsüne savaş ilan ederken Batı, Erdoğan’ı uyardı.” ifadelerine yer verdi. Başarısız darbe girişimini ilk sayfasında yer veren gazete “Ve Türkiye kazandı.” başlığını kullandı.

Tunus’ta yayınlanan eş-Şuruk ise “Türkiye: Darbe girişiminde 104 ölü, 1154 yaralı ve 1563 askere gözaltı” başlığıyla yaşananları okuyucularına aktardı.

El-Kuds el-Arabi de 15 Temmuz darbe girişimine gazetesinde yer verdi. Gazetede olayları “Türkiye darbe girişimine karışanları hala arıyor. İncirlik Üssü’nün Türk komutanı ABD’den siyasi iltica talebinde bulundu.” ifadeleriyle aktardı. El-Cezire kanalı ise 15 Temmuz gecesini tüm gelişmeleriyle canlı yayında dünyaya duyurdu.

ÜLKELERDE DESTEK AÇIKLAMALARI

Dış basının yanı sıra ülke liderlerinden de destek açıklamaları geldi. Türkiye ile ilk iletişime geçen Rusya oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Putin “Rusya, hangi ülkede olursa olsun mevcut yönetimin kuvvet kullanılarak, anayasaya aykırı davranışlarla değiştirilmesine katiyetle karşıdır.” ifadelerini kullandı.

ÇİN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang: Türkiye’deki durumu yakından takip ediyoruz ve umarız Türkiye en kısa sürede düzen ve istikrara tekrar kavuşur.

ABD

ABD’den de Türkiye’deki hain darbe girişimine karşı açıklama yapıldı. Ancak açıklamanın darbe girişiminin başarısız olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayatta olduğu anlaşılmasının ardından geldi.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson: Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile az önce görüştüm. İngiltere’nin demokratik olarak seçilmiş hükümete ve kurumlarına olan desteğinin altını çizdim.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı: Suudi Arabistan, kardeş Türkiye’de gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişiminin püskürtülmesinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve seçilmiş hükümet yönetiminde anayasal çerçevede işlerin rayına oturmasından memnuniyet duyuyor.

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Silahlı kalkışmayı sert şekilde kınıyorum, bunu Türk milletinin ulusal çıkarlarına, ülkenin demokratik yapısına ve hukukun egemenliğine darbe olarak değerlendiriyorum.

AB’DEN ORTAK AÇIKLAMA

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, “Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye’de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim