Rusya- Ukrayna savaşının patlak vermesiyle Türkiye’nin en büyük yatırımlarından olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) olumsuz olarak etkileneceği iddiaları yaşanan yeni gelişme ile boşa çıktı.

İnşaat çalışmalarını yürüten Rus şirket ROSATOM’un Türkiye’ye devam eden çalışmalar kapsamında 5 milyar dolar para gönderdiği aktarıldı.

Bloomberg News’in haberine göre Rusya, 5 milyar dolarlı meblağı Türkiye’ye gönderdi. Geri kalan 15 milyar doları ise önümüzdeki birkaç haftada içerisinde peşin para olarak gönderecek. Gönderilen miktarın hali hazırda devam eden inşaat çalışmalarındaki vakti gelmiş ödemelerde kullanılacağı ifade ediliyor.

Yaşanan yeni gelişme ile Tükiye’nin tahıl krizindeki öncü rolü nedeniyle yapılan ciddi para aktarımının Rusya’nın bir jesti olarak da değerlendiriliyor.

AKKUYU NGS

Her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi "III+" nesil reaktörlü 4 reaktörden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının kutlanacağı 2023'te devreye alınması hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek santralin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor.

Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılaması öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim