BÖLGESİNDE yükselen bir güç haline gelen Türkiye, küresel ölçekteki krizleri çözmede kilit rol üstlenmeye devam ediyor. Dünyayı ekonomik bir darboğaza sürükleyen Kovid-19 salgınında kendi ayakları üzerinde durmayı başaran ve kriz yönetme becerisiyle örnek teşkil eden Türkiye, yine çözümün adresi oldu. Ankara’nın arabuluculuk rolü üstlendiği Rusya, Ukrayna ve BM heyetlerinin katıldığı 4’lü müzakerelerde varılan mutabakat sonucu ilk tahıl gemisi uzunca bir yolculuğa çıktı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik 20 milyon ton tahılın hangarlarda beklemesine yol açan Ukrayna-Rusya savaşının gölgesini delen müzakerelerden somut netice çıkaran Türkiye’nin başarısına dikkati çekti. Çelik, tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin, “Küresel bir krizin önlenmesinde Türkiye merkezi bir rol üstlendi. Cumhurbaşkanı’mızın güven ve çözüm üreten diplomasisi bölgemiz ve dünya için sonuç aldı.” dedi.

“ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. Ömer Çelik, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın taraflara güven veren diplomasisi çözümler üretmeye devam ediyor. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli şekilde dünyaya ulaşması için ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Tüm dünya için hayırlı olsun.” dedi.

DÜNYA BARIŞINA KATKI

 “Bu sürecin sorunsuz işlemesini umuyoruz.” diyen Çelik’in açıklamaları şöyle: “Türkiye krizlerin çözümünde güvenilir bir merkezdir. Savaşla beraber dünya genelinde gıda krizinin konuşulduğu bir dönemde bu çözümün üretilmesi tüm dünya barışı için atılmış bir adımdır. Tüm bu adımların neticesinde ateşkes ve kalıcı barışa ulaşılmasını umuyoruz. Bunun için Türkiye merkezi rolünü sürdürmeye devam edecek…

ILK GEMİ YOLDA

MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), dün sabah Odesa Limanı’ndan tahıl yüklü ilk geminin yola çıktığını açıklamıştı. Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı’ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul’da olacağı bildirilen açıklamada, “Razoni” isimli geminin Lübnan’ın Tripoli Limanı’na gideceği kaydedilmişti.

‘AKSAKLIK ÇIKMADAN DEVAM EDECEK’

MILLI Savunma Bakanı Akar, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı’ndan ilk geminin ayrılmasına ilişkin, “Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek.” dedi. Mutabakat muhtırasında faaliyetin “120 gün geçerli olduğu” ifadesinin bulunduğunu anımsatan Akar, “Eğer herhangi bir şekilde taraflardan bir itiraz, talep gelmezse söz konusu mutabakat otomatikman yenilenecek ve devam edecek. Bizim de muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde tabii ki burada bunun herhangi bir şekilde zamanla sınırlanması belki şeklen uygun olabilir ama esas olan insanların ihtiyacını karşılamak. Yani 25 milyon tondan fazla söz konusu hububatın, gıda malzemesinin ilgili ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması. Dolayısıyla bu ne kadar sürerse yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim