Araştırmacılar, sivrisinekleri en çok çeken insanların derilerinde kokuya bağlı birçok kimyasal ürettiğini buldular.

Sivrisineklerin 'favori' kokulara sadık kaldığı ve sürekli bu kokulardan kan emdiği de kaydedildi.

New York'taki Rockefeller Üniversitesi'nde nörobiyolog olan çalışma yazarı Leslie Vosshall, “Cildinizde bu maddeden yüksek düzeyde varsa, piknikte tüm ısırıkları alan kişi siz olacaksınız” dedi.

Vosshall, kimin daha fazla ısırıldığına dair pek çok değişken olduğunu ancak birçok iddianın güçlü kanıtlarla desteklenmediğini söyledi.

Araştırmanın yazarı Maria Elena De Obaldia, sivrisinek manyetizmasını teste tabi tutmak için, araştırmacılar insanların kokularını birbirine karıştıran bir deney tasarladılar.

Üniversite, 64 gönüllüden tenlerinin kokusunu almak için önkollarına naylon çorap giymelerini istedi. Çoraplar uzun bir tüpün sonunda ayrı ayrı kapanlara kondu, ardından onlarca sivrisinek serbest bırakıldı.

Yapılan araştırma sonucunda çıkan sonuca göre, en büyük sivrisinek mıknatısı, sivrisinekler için yaklaşık 100 kat daha çekiciydi.

"BİZİ BULUP ISIRMAK İÇİN BİRÇOK YEDEK PLANLARI VAR"

Deneyde sarı humma, Zika ve dang humması gibi hastalıkları yayan Aedes aegypti sivrisinek kullanıldı. Araştırmacılar, favoriler arasında ortak bir faktör buldular. Sivrisinek mıknatıslarının derilerinde yüksek düzeyde belirli asitler vardı.

Vosshall, bu "yağlı moleküllerin" cildin doğal nemlendirici tabakasının bir parçası olduğunu ve insanların bunları farklı miktarlarda ürettiğini söyledi. Vosshall, "Ciltte yaşayan sağlıklı bakteriler bu asitleri tüketir ve cildimizin koku profilinin bir kısmını üretir" dedi. Vosshall, "Cilt sağlığınıza zarar vermeden bu asitlerden kurtulamazsınız" diye de ekledi.

Araştırmacılar, koku alma duyularına zarar verecek şekilde genleri düzenlenen sivrisineklerle de deney yaptılar. Böcekler hala aynı sivrisinek mıknatıslarına akın ediyordu. Vosshall, "Sivrisinekler dayanıklıdır. Bizi bulup ısırmak için birçok yedek planları var." dedi.

Editör: TE Bilisim