Yapılacak mevzuat çalışması ile 2003 yılından sonra yaşanan maden kazalarında ölen madencilerin kıdemlerine bakılmaksızın, eşlerine, eşleri yoksa çocuklarına, çocukları da yoksa anne ve babalarına emekli aylığı bağlanması planlanıyor. Ayrıca ölen madencinin yakınlarından birisine kamuda çalışma hakkı verilecek.

Benzer bir düzenleme, geçici olarak 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma maden faciasının hemen ardından çıkarılan torba yasa ile getirilmişti.

KALICI BİR MEKANİZMA

Haziran 2014’te yürürlüğe sokulan 6545 sayılı kanuna eklenen bir geçici madde ile Soma faciasında ölenlerin yakınları ile yaralananlara maddi yardımlar sağlanmış ve bir süreliğine aylık bağlanmıştı. Ancak kanun metninde söz konusu yardımların yalnızca Soma kazası ile sınırlı bırakılması, yasanın benzer durumda olan diğer kazalarda yaralananlara ve ölen yakınlarına uygulanamaması eleştirilere neden olmuştu.

AK Parti’nin yapacağı son çalışma ile yakınları maden kazalarında ölen aileler için kalıcı bir destek mekanizması kurulması planlanıyor.

Öte yandan olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, kazanın yaşandığı maden ocağının en yüksek teknolojinin kullanıldığı maden ocaklarından birisi olduğu; ancak kazanın hemen öncesinde ocaktaki metan gazı oranını da gösteren takip ekranında 15 dakikalık bir bilgi akışı kesintisi yaşandığı tespiti paylaşıldı. Maden ocağında kaza günü ölçülen en yüksek metan gazı değerinin yüzde 1.89 olduğu belirtilen toplantıda, bu sırada mevzuata aykırı şekilde gaz boşaltma, madenin tahliyesi gibi tedbirlere başvurmama gibi bir ihmalin söz konusu olup olmadığı ve varsa ihmalin kimden kaynaklandığının araştırılacağı kaydedildi.

Erdoğan’ın toplantıda, “ Bartın’da devletimizin tüm imkânları seferber edildi. Ben de Diyarbakır programımı iptal ettim, üç bakanımı anında görevlendirdim. Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için çok tedbir aldık, almaya da devam edeceğiz” dediği öğrenildi.

Maden ocağını olası bir grizu patlaması konusunda uyaran 2019 tarihli Sayıştay raporunun da gündeme geldiği toplantıda, “Rapor yeni bir şey söylemiyor. Teknik kriterler var; onlar uygulanıyor zaten. Olayın nedenleri tüm boyutlarıyla araştırılıyor. Bir ihmal, bir kusur varsa gereği yapılacak” değerlendirmeleri yapıldı.

KAYNAK: MİLLİYET

Editör: TE Bilisim