Muhammet Şimşek - ÖZEL HABER Başkentte su fiyatları astronomik rakamları bulurken yakın zamanda devreye giren Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Parti ve MHP'li üyeleri yüzde 50 indirim talebinde bulunmuştu. Ancak bu talep CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından ısrarla veto edilmesiyle kamuoyunda gündem olmuştu. Neticede Cumhur İttifakı'nın oy çokluğuyla mecliste kabul edilen indirim teklifini hazmedemeyen Yavaş, kararı yargıya da taşıdı. Ancak Mansur Yavaş, fahiş su fiyatları karşısında vatandaşı koruma maksatlı karara tepkisini sürdürerek işi muhtaç ailelere yapılan sosyal yardımları kesmeye kadar götürdü. Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, konuya ilişkin detayları Diriliş Postası'na anlattı.

YAVAŞ 'İNDİRİMİ' HAZMEDEMEDİ

Başkan Serhat Oğuz, sürecin geçen sene CHP'li Mansur Yavaş'ın Ankara'da su tarifelerine zam yapacağını bir başkanlık yazısıyla duyurmasıyla başladığını belirterek şunları söyledi: "Böyle bir şeye kayıtsız kalamazdık. Biz de önerge verdik ve Ankara'da su tarifelerinin %50 düşürülmesini teklif ettik. 2 ay önce mecliste kabul edildi. Mansur Yavaş bunu veto etti. Veto yetkisini kullandıktan sonra biz indirim teklifini tekrar meclise getirdik ve bu ay içinde yine AK Parti ve MHP grubu sayesinde kabul edildi. Mansur Bey de bunu mahkemeye taşıdı. Ama bir taraftan da Mansur Bey bütün Ankaralılara talihsiz bir mesaj attı."

SOSYAL YARDIMLARI KESTİ

Başkan Oğuz, suda indirim yapılmasının önüne geçmek isteyen Mansur Yavaş'ın daha karar yürürlüğe girmeden sosyal yardımları kestiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü; "Mesajda AK Parti ve MHP grubunun 'yasa dışı' önergesi ifadesini kullanarak suda %50 indirimi gerekçe gösterip bundan sonra sosyal yardımın yapılmayacağı, yapılamayacağını, ertelendiğini duyurdu. Birincisi, bu önerge henüz yürürlüğe girmedi. İkincisi, aksine herhangi bir gelir kaybı söz konusu değil. Üçüncüsü, sanki Mansur Bey böyle bir şey bekliyormuş gibi bir algı oluştu. Daha ortada sizin kasanıza giren çıkan yok ki, daha bizimkilerin elleri yukarıdan aşağıya inmeden Mansur Bey; tak! 'Herkese artık sosyal yardımları veremeyeceğiz. Sosyal yardımları erteledik’ mesaj paylaştı."

'VATANDAŞA BİZ KUCAK AÇTIK'

Bu durum karşısında zorda olan vatandaşların imdadına yine AK Partili belediyelerin yetiştiğine vurgu yapan Oğuz, sürecin devamında yaşananları şöyle anlattı: "Bunun üzerine AK Parti Ankara İl Başkanımız Sayın Hakan Özcan bütün belediye başkanlarımıza bir çağrıda bulunarak 'Sosyal belediyecilik gereği hepiniz ilçelerinizde sosyal yardım yapıyorsunuz. Bundan sonra Büyükşehir'in yarı yolda bıraktığı, sosyal yardım veremeyeceğini açıkladığı insanlarımızı da kendi sosyal yardım havuzlarınıza dahil edin.' dedi. Biz de bunun üzerine açıklama yaparak Büyükşehir'in ihmal ettiği kaç tane vatandaşımız varsa, vatandaşlarımıza sosyal yardım vereceğimizi beyan ettik."

20 YILDIR KESİNTİ YOK!

Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, suya indirimi sosyal yardımları kesme noktasına vardıran siyaset anlayışını eleştirerek "Yalnız burada dikkat edilmesi gereken şey şu: 'Bakın 20 senedir bu ülkeyi Sayın Cumhurbaşkanımız yönetiyor. Pek çok badirelerden geçtik; petrol fiyatlarında yükselişler, düşüşler yaşadık; doğal gaz fiyatlarında hesap edilemeyen artışlar oldu, savaşlar yaşandı bölgesel ve ulusal ölçekte; salgın döneminde dünyayı esir alan büyük bir kriz yaşandı. Yahu! Cumhurbaşkanımız bunlardan bir tanesini gerekçe göstererek Türkiye'de herhangi bir sosyal yardımı kesti mi? Kesmedi. Çünkü lider! Çünkü yönettiği insanların sorumluluğunu taşıyan bir başkan, böyle bir refleks verir" diye konuştu. 

DAHA İNDİRİM UYGULANMADI!

Başkan Serhat Oğuz, daha mecliste alınan indirim kararının uygulamada bir karşılığı olmamasına rağmen Mansur Yavaş'ın bu durumu kullanmaya hevesli bir tavır içinde olduğuna işaret ederek sözlerine şunları ekledi: "Daha ASKİ'nin %50 indirim kararı yürürlüğe girmeden büyük bir hevesle Ankara’da sosyal yardım alanına girdi. Daha önce de bunu yapmıştı. Şimdi büyük bir heveslede yine sosyal yardım alanlarından elini çekiyor ve oradaki herkese diyor ki 'İlçe belediyelerine gidin. Ben veremeyeceğim.'. Buna karşılık 'Biz verelim' dedik. 'Buyurun verin' dedi Mansur Yavaş..."

TEŞEKKÜR EDİYORUZ KENDİSİNE!

Oğuz, muhtaç vatandaşlara yardımları ulaştırarak hayır dua alma fırsatını sunduğu için Yavaş'a göndermede bulunarak "Teşekkür ediyoruz kendisine. Bir de mesaj atarak 'Bizim veremeyeceğimiz sosyal yardımları ilçe belediyeleri verebileceklerini söylüyorlar, teşekkür ederim.' dedi. Esasen biz teşekkür ediyoruz Sayın Yavaş; bizlere yeni hayır kapıları açtığınız için teşekkür ediyoruz. Vatandaşa çözümün gerçek adresinin kimler olduğunu, hangi başkanlar olduğunu hatırlattığınız için teşekkür ediyoruz. Biz vatandaşımızın yükünü sırtımızdaki ağırlık ne kadar artsa da taşımaya razıyız. Çünkü biz vatandaşımızın hizmetkârıyız" şeklinde konuştu.

 ORTADA YASA DIŞI HİÇBİR ŞEY YOK

Başkan Serhat Oğuz, Ankaralılara atılan mesajda geçen 'yasa dışı' ifadesinin de fazlasıyla maksadını aştığına dikkati çekerek ortada yasaya aykırı hiçbir durumun söz konusu olmadığını şöyle ifade etti: "Mansur Bey’in kendisi de avukat olduğu için, orada bir usul hatırlatması yapmak için kullanılmış ama biraz maksadını aşan bir ifadeye dönüşmüş. Mecliste önerge vermek yasa dışı değildir bir kere, bu birincisi. Meclise, belediye faaliyet alanlarıyla ilgili meclis üyeleri önerge verebilirler. Önergeyi kabul edip etmemek belediye meclisinin hür iradesine bağlıdır. Daha sonra başkan bunu alır veto eder, mahkemeye taşır. Bunlar yasal süreçler. Mansur Bey'in burada dikkat çekmek istediği şey şu: Su zamları; ASKİ Yönetim Kurulu toplanır, maliyetleri hesaplar, işte bununla ilgili teknik bir hesaplama yapar. Sonra bu Büyükşehir’e gönderilir. Büyükşehir de başkanlık yazısıyla meclise gönderir. Meclis de bu zam ya da indirim kararını oylar. Burada şöyle bir şey yapılmıştır: Usul açısından ASKİ'nin yönetim kurulu kararını almasını beklemek yerine zaten nihai karar mercii olan meclis, inisiyatif kullanmıştır. Bir usul hatırlatması yapmak istemiş Mansur Yavaş ama “yasa dışı” ifadesi doğru bir ifade değildir."

Kahraman Kazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz nezaket ziyaretinde bulunduğu Diriliş Postası İmtiyaz Sahibi Ali Yıldız'a asırlık bayrak hediye etti. Ziyarette ülke ve dünya gündemine ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Editör: TE Bilisim