Ülkemizin 120 yıllık hayali ve 60 yıl önce yarım kalan rüyası Türkiye’nin otomobili TOGG’un banttan inmesine günler kaldı. Diriliş Postası’na konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG’un ülkesine sevdalı herkesin gurur kaynağı olacağını vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BANTTAN İNDİRECEK

Türkiye’nin otomobili TOGG’un ilk üretim tesisi Gemlik’te devreye alınmıştı. TOGG, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı görkemli bir törenle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına girildiği gün banttan inecek. Diriliş Postası’na özel açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, son teknolojiyle üretilen Türkiye’nin otomobilinin dünyada rakibinin olmadığını vurguladı. İşte Varank’ın çarpıcı açıklamaları:

*BAKAN VARANK'IN DİRİLİŞ POSTASI ÖZEL RÖPORTAJININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ!

Cazibe merkezi olduk

“Otomobil verdi. alanında farklı yatırımlar getirmek isteyen ülkeler şu anda bizimle müzakere ediyorlar. Otomotiv endüstrisinde pil yatırımı, batarya yatırımı için görüşmeler yapan ülkeler var. Avrupa pazarının yanı başında en güçlü ekosisteme sahip bir ülkeyiz.”

Yatırımcılar geliyor

“Çok ciddi bir tedarikçiyiz. Çok ciddi bir üreticiyiz. Aynı zamanda çok ciddi bir teknoloji geliştiricisiyiz. Bu kabiliyetlerimizi dünya görüyor. Bunlardan faydalanmak isteyen yatırımcılar Türkiye’ye geliyorlar.”

Bu başarı hepimizin

‘Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak bu ülkeye sevdalı bir insan, bayrağını seven bir insan olarak ben TOGG’un rakibi olacağına inanmıyorum. Türkiye’nin otomobili projesi diyorsak gönüllerimizde buna rakip bir araç ben görmüyorum. Vatandaşlarımızın da göreceğini zannetmiyorum.’

Elektronik bir şaheser

“Artık otomobillere sizi sadece bir yerden bir yere götüren araçlar olarak bakılmıyor; sizin yaşamınızın bir parçası olan elektronik ürünler olarak bakılıyor. TOGG da aslında bunu zamanında kavradı. Ortaya bir elektronik ürün çıkarıyor.”

Yeni modeller gelecek

‘Şirket 10 yıllık planlamalarında 5 modele ulaşıldığında fabrika da maksimum kapasitesi olan yıllık 175 bin araç üretim kapasitesine ulaşılmış olacak. Burada şirket; sektör neyi gerektiriyor, pazar neyi gerektiriyorsa buna göre modellerini peyderpey üreterek piyasada var olmaya çalışacak ve ihracat yapmaya başlayacak.”

TAYFUN gibi başka gizli projeler de var
Rize’de ROKETSAN’ın geliştirdiği yerli füze ‘Tayfun’ testi başarıyla geçti. Karadan denize yapılan uzun menzilli atışta ‘Tayfun’, 561 kilometre uzaklıktaki hedefi başarı ile vurdu. YILDIRIM ve BORA’dan sonra TAYFUN, Türkiye’nin üçüncü balistik füze sistemi oldu. Mustafa Varank, ülkemizin hâlihazırda gizli yürütülen savunma maksatlı yerli ve millî silah projelerinin olup olmadığı sorusuna “Tabii ki ülkemizde gizlilik içerisinde yürütülen projeler de var, açıklanan projelerimiz de var. Ama şunu bilmemiz lazım: Türkiye eskiden birilerinin iki dudağının arasına bakan bir ülkeydi. Ama artık savunma sanayisi başta olmak üzere kendi kendine yetebilen bir Türkiye’yi biz inşa ettik” cevabını verdi.

-

Editör: TE Bilisim