Muhammed Şimşek / Özel Haber - RUSYA Ukrayna savaşı sürerken Polonya topraklarına iki füze düşmesi sonucu iki kişi can verdi. Olayın hemen ardından üyesi bile olmayan Polonya için NATO uçakları savunma refleksiyle havalandı. Hemen ardından hem NATO hem ABD hem de Estonya ve Letonya’dan peş peşe açıklamalar geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg saldırıyı teyit ederken Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder beşinci maddeye atıfta bulunarak “Beşinci Madde ve güvenlik taahhütlerimize gelince, NATO’nun her karış toprağını savunacağımız konusunda açık olduk” çıkışını yaptı.

BEŞİNCİ MADDE NEREDE KALDI?

Beşinci maddeye göre NATO’ya üye herhangi bir ülkeye saldırı olduğu takdirde, bu saldırı tüm NATO üyesi ülkelere yapılmış sayılıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İstanbul’un en kalabalık caddesi İstiklal’de gündüz gözüyle terör örgütünün aparatı tarafından patlatılan bomba 6 vatandaşımızı hayattan kopartırken Batılı ülkeler timsah gözyaşları döktü. 81 vatandaşımızın yaralı kurtulduğu saldırı sonrası başlatılan Pençe-Kılıç Harekatı ise Türkiye’nin üyesi olduğu NATO ittifakı üye ülkeleri için tam bir turnusol kağıdına dönüştü. Harekata destek vermek bir tarafa terör örgütünü aklamaya çalışan ülkelerin başını ABD, Fransa ve Rusya çekti. Bu ülkelerden gelen devlet ricalinin açıklamaları bir yanan ülkemiz aleyhine kara propaganda yürüten Batı menşeli medya devleri de dezenformasyon bombalarıyla Türkiye’nin haklı mücadelesini hedef alacak kadar ileri gitti.

‘DESTEK’ DEĞİL ‘KÖSTEK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkomutan sıfatıyla emrini verdiği ve 40 yıldır Türkiye’nin geleceğini karartmak için kan dökerek küresel çıkar hesaplarının taşeronluğunu yapan terör örgütüne yönelik başlatılan Pençe Kılıç Harekatı’nda Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki teröristlerin inleri başına yıkılmaya başlayınca ses Batılı ağababalarından geldi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü “Suriyeli Kürt güçler” olarak lanse edilmesi dikkatlerden kaçmadı. DEAŞ’la mücadele soslu ortak hedefl erden bahsedilen açıklamada PKK’nın vurduğu sivillerden hiç bahsedilmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan kısa açıklamada ise, benzer şekilde “Irak’ta, Irak’ın egemenliğini ihlal eden ve koordine edilmemiş askeri eylemlere karşı çıkmaya devam ediyoruz” ifadeleriyle harekatın amacı hakkında çarpıtmaya başvurulduğu görüldü.

‘SAĞDUYU’ BAHANESİ

Fransa Dışişleri Bakanı Catherina Colonna da Türkiye’nin Pençe Kılıç Operasyon’uyla ilgili olarak, “Türkiye’nin başka bir ülkeye saldırdığını maalesef ilk kez görmüyoruz. Her defasında endişelerimizi dile getirip sağduyu istiyoruz. Türkiye’nin endişesini anlıyoruz ancak böyle çözülmez” ifadeleriyle sözde sağduyu çağrısı yaptı. Bu arada Fransız gazetesi L’Orient-Le Jour, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği hava harekatının haberinde, sivillerin barındığı El-Hol Kampı’nın görseline yer vererek “siviller hedef alınıyor” algısı oluşturmaya çalıştı.

BİR ÖYLE BİR BÖYLE

Rusya Devlet Başkanı Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Türkiye’nin kendilerine operasyon öncesi bilgi vermediğini kaydederek, “Türk meslektaşlarımızı, gerilimi tırmandırma konusunda itidalli davranmaya çağırıyoruz” dedi. Temsilci Lavrentyev’in ardından bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise ağız değiştirerek Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatın Türkiye’nin yasal hakkı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin kendi güvenliği ile ilgili endişelerini anlıyor ve bunlara saygı duyuyoruz.” demesi dikkati çekti.

Editör: TE Bilisim