Husilere ait haber ajansı SABA'nın haberine göre, Husilerin sözde Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ilaç eksikliği nedeniyle 40 bin orak hücreli anemi hastası ve 1500 talasemi (Akdeniz Anemisi) hastasının hayatının risk altında olduğu belirtildi.

Yemen'de faaliyet gösteren uluslararası ve insani yardım kuruluşlarına sağlık sektörünü desteklemeyi sürdürme ve sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunulan açıklamada, orak hücreli anemi ve talasemi hastalarını kurtarmak ve onlara ilaç tedarikinin devam etmesini sağlamak amacıyla Sana Havalimanı'nı ve Hudeyde Limanı'nı açması için Birleşmiş Milletler, örgütleri ve organlarının Arap koalisyonuna baskı yapması istendi.

YEMEN'DEKİ İÇ SAVAŞ

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı.

Yemen hükümeti ile Husiler arasında 6 ay devam eden ateşkes 2 Ekim'de sona ermişti.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

Editör: TE Bilisim