"Film Mirasım KTB" mobil uygulamasından ve "http://filmmirasim.ktb.gov.tr" adresinden ulaşabilen arşiv, erişim sağlayanları adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Kültürel mirasın görsel belleğini oluşturan filmlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan bakanlıkça, Sinema Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan arşivdeki filmler dijital ortama aktarılarak, restore ediliyor.

Çalışma kapsamında videolar "1895-1918","1918-1938","1938-1950", "1950-1960", "1960 sonrası" ve "Diğer" olmak üzere 6 bölümde toplandı.

Filmlere ilişkin bilgi ve açıklamalar Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Sinema Genel Müdürlüğünce oluşturuldu.

Nitrat tabanlı filmler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezince dijital ortama aktarıldı.

 Fabrika işleyişinden öğretmen adaylarının idmanına farklı görüntüler

En eskisi 1895 ile tarihlenen videolar arasında Enver Paşa'nın katıldığı Adapazarı Askeri İmalat Fabrikası açılışı, Ahırkapı Çadır ve Melbusat Fabrikası'nın işleyişi, cambaz, folklor gösterileri ve yarışmaların düzenlendiği şenlik, Darülmuallim'in idman talimleri, Sultan 5. Mehmet Reşat'ın cenaze töreni, Sultahahmet Mitingleri ile 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı'ndan görüntüler yer alıyor.

Yurdun düşman işgalinden kurtuluş sürecine ait birçok videonun bulunduğu arşivde, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Meclis konuşmaları, yabancı heyetleri kabulü, yurt ziyaretleri ve cenaze törenine ilişkin görüntülere de yer veriliyor.

1930'larda kayak meraklısı Ankaralılar

Genç Cumhuriyet'in inşası çalışmalarının gözler önüne serildiği arşivde, Hipodrom'daki araba yarışları ve paraşüt gösterileri dikkati çekiyor.

1930'larda Ulus Meydanı'nda sırtlarında kayak takımlarıyla toplanan kadınlı erkekli bir grubun kayak yaptığı görüntüler ilgi çekerken, arşivde 1960 darbesinden önce Adnan Menderes'in Eskişehir'e yaptığı son yurt içi ziyaret, tifüsle mücadele, Darülacezesi'nin faaliyetleri ve Boğaz Köprüsü'nün yapımına ilişkin görüntüler de yer alıyor.

Milli Takım'ın, o dönemde dünyanın en iyi takımlarından biri olarak gösterilen ve uzun süre namağlup unvanını koruyan Macaristan Milli Takımı'nı 3-1 yendiği 1956'daki "Macar Destanı" olarak bilinen maçın da bulunduğu arşivde, 1960'larda Ankara Palas'ta yabancı misyon temsilcilerinin de katılımıyla yapılan Basın Balosu görüntülerine de yer veriliyor.

35 ve 16 milimetre filmler arşive bağışlanabiliyor

Film Mirası internet sitesinde, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için 35 ve 16 milimetre filmlerin arşive bağışlanması çağrısı da yapılıyor.

Orijinal filmlerin uygun ortam ve koşullarda muhafaza edileceği ve yüksek çözünürlüklü dijital bir kopyasının bağışçılara verileceği duyuruluyor.

Editör: TE Bilisim