İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan ABD Hazine Bakanlığı yetkilisine göre, Türk iş insanı Sıtkı Ayan'ın şirketleri üzerinden İran petrolü için uluslararası satış ve sevkiyat sözleşmeleri oluşturulduğuna ilişkin belgeler üzerine, ABD makamları harekete geçti. Belgelerde Ayan'ın, şirketleri üzerinden kara para aklandığı ve İran'ın Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü adına petrol satışları gerçekleştirdiği ifade edildi.

Ayan'ın Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülkeyle, yüz milyonlarca dolar değerindeki İran petrolünü satmak için sözleşme yaptığı belirtildi.

20'DEN FAZLA ŞİRKETE YAPTIRIM

Ayan'ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve diğer ortaklarla birlikte Cebelitarık merkezli bir holding şirketi olan ASB Şirketler Grubu da dahil olmak üzere 26 şirkete yaptırım uygulandı.

ABD Hazine Bakanlığı, Ayan ve şirketlerinin ABD'deki varlıklarının dondurulduğunu ve ülkede işlem yapmalarının yasaklandığını duyurdu. Bakanlık, Ayan'ın şirketleriyle de çalışanların yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarı yaptı.


KAYNAK: REUTERS

Editör: TE Bilisim