Araç piyasasında 2023 yılına girmeden büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Vatandaşların zam gelmeden bayilere akın etmesiyle, Türkiye’ye gelmek üzere yolda olan gemilerdeki araçlar da satılmaya başladı. Birçok bayide araç tükendi, ocak stokları ön siparişe çıktı. Peki ikinci el ve sıfır otomobilde fiyatlar ne durumda? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilen soruları cevapladı. Ertemel konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Pandemi süreci ile tetiklenen sıfır otomobilde arz sıkıntısı halen devam etmekte. Bu sebeple bayiler gelen talepleri karşılamakta zorlanıyor. Geçtiğimiz dönemde ÖTV ile alakalı indirim geleceği hususunda bir beklenti ortamı oluşmuştu. Bu ortam neticesinde alım planları kararın açıklanmasına kadar ertelenmiş, hem sıfır hem ikinci el otomobil piyasası oldukça düşmüştü. Kararın açıklanmasının ardından vatandaşlarımız tekrar otomobile yöneldiler. Dolayısı ile kararın tebliğ edilmesinin akabinde piyasanın bir miktar hareketlendiğinden ve özellikle ÖTV matrah güncellemesinin kapsadığı otomobillerin satış oranlarının arttığından söz edebiliriz.

SATIŞ ADETLERİ HIZLA YÜKSELDİ

Ülkemizde otomotiv piyasası çok yüksek oranda yurt dışı ithal olduğundan kur seviyesinden oldukça etkileniyor. Bu durum maalesef araç fiyatlarının ülkemizdeki enflasyonist ortam ve yüksek kur sebebi ile otomobil fiyatlarının günden güne artmasına vesile oluyor. Artan fiyatları düşürmek adına her yıl ÖTV matrah güncellemesi de haliyle kaçınılmaz oluyor. Yıl içerisinde bir ya da iki kere düzenleme yapılıyor. Genellikle bu güncellemelerin yıl sonuna doğru yapılması ve sıfır otomobilde bayilerin yaptığı yıl sonu kampanyaları da aynı döneme denk gelince son çeyrekte satış adetleri buna bağlı olarak yükselebiliyor. Ancak bu durum her dönemde geçerli değil. Geçtiğimiz yıllarda son çeyrekte satışların oldukça düştüğü dönemler de yaşamıştık.

ARAÇLAR GEMİDEYKEN SATILIYOR

ÖTV kararının açıklanmasının ardından 2023 yılı içerisinde kur oranın tekrar yükselmesi ve zam geleceği ihtimali ile otomobilde ötelenen talepler tekrar hayata geçmiş durumda. Bu sebeple bayilerin gelen talepleri karşılamak adına henüz gemide ya da henüz bant aşamasında olan otomobilleri de rezerve ettikleri bizlere gelen bilgiler arasında. Özellikle ÖTV matrah güncellemesinin kapsadığı B segment otomobillerde yapılan indirimin ortadan kalması ihtimali ile bu araçlara talebin daha yüksek oranda olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda bizim sektör temsilcileri olarak beklentimiz, her yıl yaşadığımız belirsizlik ortamının ortadan kalkması adına sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek, müşterek akıl ile oluşturulacak yeni ve sürdürülebilir ÖTV sistemi ile sürekli değişken olan piyasa koşullarının daha istikrarlı bir hale getirilmesidir.

PİYASAYA YÜZDE 5 ARTIŞ OLARAK YANSIDI

ÖTV beklentisinin ortadan kalması durağan olan piyasa koşullarını pozitife döndürdü. Sıfır otomobildeki arz sıkıntısı ve belirli bir segment üzerindeki araçların fiyatlarının yüksek oluşu, vatandaşlarımızı ikinci el otomobile yönlendiriyor. Sıfır otomobilde olduğu gibi ikinci el otomobilde de ÖTV beklentisinin ortadan kalkmasıyla piyasa bir miktar hareketlendi. Elbette talebin artması fiyatlara %5’e kadar bir artış olarak yansıdı. Ötelenen planlar neticesinde mevcut potansiyel ve otomobilde finansmana erişim zorluğunun ortadan kalkmasıyla piyasa, geçmiş yıllarda yaşanan rekor satış adetlerine tekrar ulaşacaktır. Bu noktada bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, mevcut indirim ve fiyatlardan yararlanarak bu planlarını hayata geçirmeleridir."

kaynak:milliyet.com.tr

Editör: TE Bilisim